"Vojna neutralnost nije izolacija"

Beograd -- Dragan Jočić smatra da vojna neutralnost Srbije i odluka da zemlja ne uđe u NATO nije prepreka evropskim integracijama.

Izvor: Beta
Podeli

Ministar unutrašnjih poslova Srbije je u autorskom tekstu objavljenom u Večernjim novostima rekao da je vojna neutralnost podsticajna za razvoj kapaciteta države i da nije uperena protiv njenih interesa.

"Vojna neutralnost je politički održiva, a moralno opravdana, dosledna i čista. Ona ne ugrožava ni sopstvenu ni regionalnu bezbednost. Ne sprečava, nego širi mogućnosti saradnje. Ne vodi u izolaciju. Nije prepreka ni evropskim integracijama, ni ekonomskom, političkom, tehnološkom ili kulturnom napretku zemlje", kazao je Jočić.

Potpresednik Demokratske stranke Srbije je napisao da su u pokušaju da se opredeljenje za vojnu neutralnost dovede u sumnju konstruisani razni argumenti kako bi se pokazalo da je politički, ekonomski i tehnološki napredak mogućan samo pod vojnim okriljem NATO.

"Odlučiće građani"

Ministar bez portfelja u Vladi Srbije i funkcioner DS-a Dragan Đilas izjavio je da će na pitanje da li će Srbija ući u NATO odlučiti građani Srbije na referendumu, "kada za to dođe vreme".

"O koristi i šteti članstva Srbije u NATO još uvek niko nije izveo ni približnu računicu. Ako je uslov za evropsku integraciju Srbije učlanjenje u ovu vojnu organizaciju - onda ono samo može da pokoleba evropsko opredeljenje većine građana Srbije", smatra Jočić.

On je kazao da istraživanja javnog mnjenja konstantno pokazuju da je pozitivan stav prema EU obrnuto proporcionalan u poređenju sa stavom srpskih građana prema NATO-u.

Ocenio je da bi insistiranje na tome da je članstvo u NATO-u nužan uslov za uključenje u EU, moglo da ima sasvim suprotan efekat, to jest da dovede do osipanja pozitivnog stava prema EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 124 idi na stranu