Darfur: Ubijeno 10 mirovnjaka

U napadu veće grupe pobunjenika na bazu mirovnih snaga Afričke unije (AU) u Darfuru ubijeno je najmanje deset vojnika.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 30.09.2007.

16:56

Default images

U napadu je još nekoliko vojnika povređeno. To je najgori napad na snage AU, od početka misije u Sudanu 2004, saopštila je danas Unija. Više od 50 pripadnika afričkih mirovnih snaga i njihovog pomoćnog osoblja, nestalo je u misiji posle ovog incidenta, koji se sinoć dogodio u severnom Darfuru.

"Ovo je najveći gubitak života i najteži napad na misiju Afriočke unije", rekao je portparol AU Nuridin Mezni za agenciju AP, ali nije mogao da potvrdi tačan broj žrtava, jer je bitka još uvek trajala.

Prema saopštenju oficira afričkih snaga, grupa od 1.000 pripadnika Sudanske oslobodilačke armije, upala je, odmah posle večernjeg prekida ramazanskog posta, u bazu AU u gradu Haskanita.

"Tamo je u toku rat između pobunjenika i vlade, a AU se nalazi u sredini," rekao je zvaničnik AU, koji je želeo da ostane anoniman.

Pobunjenici u nemirnoj sudanskoj provinciji Darfur postaju sve agresivniji prema pripadnicama mirovne misije AU, za koju tvrde da nije neutralna, već se postavlja na stranu vlade u Kartumu.

Vođe pobunjenika izjavile su pre nekoliko dana agenciji AP da već dve nedelje vode žestoke borbe sa vladinim trupama u oblasti Haskanite, dok su pripadnici AU potvrdili da su videli nekoliko sudanskih helikoptera i borbenih aviona kako iz svoje baze u južnom Darfuru lete ka tom gradu.

Ofanziva sudanske vlade u ovoj oblasti, na koju su pobunjenici odgovorili, deo je talasa nasilja između zavađenih frakcija, uoči novih mirovnih pregovora zakazanih za 27. oktobar u Libiji.

Najmanje 200.000 ljudi poginulo je u Darfuru, od kada su afrički pobunjenici upotrebili oružje protiv većinski arapske centralne vlade, optuživsi je za diskriminaciju.

Vlada u Kartumu odgovorila je formiranjem džandživid jedinica, koje se smatraju odgovornima za najgore zločine nad civilima, u sukobu tokom kojeg je iz sudanske provincije izbeglo 2,5 miliona ljudi.

Ujedinjene mirovne snage Ujedinjenih nacija i Africke unije od 26.000 pripadnika, trebalo bi početkom godine da bude razmešteno u Darfuru, gde će se priključiti mirovnim snagama AU od 7.000 vojnika, koji, u nedostatku opreme i iskustva, nisu u stanju da se i sami odbrane od napada pobunjenika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: