"Idejna kriza kao izvor nacizma"

Profesor Filozofskog fakulteta Todor Kuljić smatra da izvor desnog ekstremizma u Srbiji nije ekonomska, već idejna kriza.

Izvor: B92

Nedelja, 30.09.2007.

11:03

Default images

Kuljić je u intervjuu za nedeljno izdanje novosadskog Dnevnika rekao da se u Srbiji radi "o službeno normalizovanom nacionalizmu", dodajući da svuda gde intelektualci govore o dobrom ili o demokratskom nacionalizmu, fašizam skoro da postaje salonska stvar.

Istovremeno, prema njegovim rečima, u Srbiji slabi antifašizam, a jača anti-antifašizam koji relativiše zločine fašista i rehabilituje kvislinge.

Kuljić je kazao da se "pre svega levica mora razdvojiti od nacionalizma", navodeći da je za levicu društveno-ekonomska jednakost preduslov međunacionalne jednakosti, a ne obrnuto.

"Prioritet levice je skandalizacija protivrečnosti kapitalizma, a ne fetišizacija nacionalnog interesa. To je danas teško postići i otuda što se kod srpske stvaralačke inteligencije danas dosledni levičari mogu izbrojati na prste", naveo je on.

Prema Kuljićevim rečima, "revoluciju zdesna" u Srbiji danas vode bivši levičari-konvertiti, pa se Ravna Gora probila kao "alternativno mesto prvog i autentičnog srpskog antifašizma."

"Beograd i Sremski front kao nova srpska mesta komunističkih zločina, kvislinzi kao žrtve, a 7. juli 1941. je od Dana Ustanka preobraćen u dan kada je Srbin ustao na Srbina. Nakon 2000. ova nastojanja ugrađena su u službeni poredak sećanja", kazao je on.

Prema njegovim rečima, službeno priznanje četničkog antifašizma u Srbiji 2004. iziskivala je nova vizija nacionalne srpske države, kao što je ista potreba u Sloveniji i u Hrvatskoj "tražila nacionalni domobranski antifašizam i nove spomenike umesto nadnacionalnih partizanskih obeležja".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: