Suđenje za Suvu Reku na početak?

Suđenje osmorici policajaca za zločin nad albanskim civilima u Suvoj Reci na Kosovu najverovatnije će biti vraćeno na početak.

Izvor: B92

Subota, 29.09.2007.

11:58

Default images

Razlog tome je promena u sastavu sudskog veća, jer sudija Gordana Božilović Petrović odlukom predsednika Okuružnog suda u Beogradu Siniše Važića nije više član tročlanog veća koje postupa u tom predmetu. Prema Zakonu o krivičnom postupku, u tom slučaju suđenje bi trebalo da se vrati na početak, čitanjem optužnice i izjašnjavanjem optuženih.

Sudsko veće, prema odredbama zakona može odlučiti da se svedoci ne saslušavaju ponovo već da se pročitaju iskazi dati na ranijem glavnom pretresu.

Suđenje je trebalo da se nastavi u ponedeljak saslušanjem svedoka.

Za naređivanje i izvršenje zločina ubistva članova porodice Beriša 26. marta 1999. godine optuženi su tadašnji komandant policijski jedinice "Niški odred" Radoslav Mitrović, komandir policije u Suvoj Reci Radojko Repanović, njegov pomoćnik Nenad Jovanović, policajci iz Suve Reke Slađan Čukarić, Miroslav Petković, Zoran Petković, Ramiz Papić i pripadnik Resora državne bezbednosti Milorad Nišavić.

Po optužnici, policajci iz Suve Reke su sa više saboraca streljali nekoliko starijih članova porodice Beriša, a ostale muškarce, žene i decu oterali u obližnju piceriju Kalabrija u koju su ubačene dve ručne bombe.

Nakon toga je pucano u žrtve starosti od jedne do sto godina, a pri iznošenju leševa iz picerije, optuženi su ubijali svakog ko je davao znake života. Ubili su i naknadno dovedenog Jašara Berišu, dok je Abdulah Eljšani vezan izveden iz pritvora u Suvoj Reci i ustreljen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: