Izmene zakona na testu

Današnji derbi bio je prilika da se uvidi efikasnost izmena Zakona o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama.

Izvor: B92

Subota, 29.09.2007.

19:09

Default images

Međusobni obračuni navijača, lomljenje stolica, bacanje raznih predmeta na teren i na tribine, kao i tuča sa policijom, postali su, na žalost, sastavni deo velikih sportskih događaja. Kriminolog Dobrivoje Radaovanović, smatra da pored navijača koji snose najveću krvicu za nasilja na našim sportskim priredbama, da se vrlo često zanemaruje i krivica policije u svemu tome.

"Policija je do sada pravila nekoliko značajnih grešaka kad je u pitanju nasilje na sportiskim terenima. U nekim situacijama ona se nije mešala. U nekim situacijama ona nije delovala preventivno okolo stadiona, ili okolo sportskih hala. Promicalo joj je unošenje raznih metalnih stvari na sportske priredbe, pa čak i unošenje oružja", kaže Radovanović.

Radovanović smatra izmene Zakona o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sporskim priredbama nisu preterano uplašile huligane niti da su dala prevelika ovlašćenja policiji. Koliko će ove, kako smatra Radovanović, poprilično restriktvine mere biti efikasne, po njemu neće zavisiti od policije.

"Taj zakon će da da dobre rezultate samo ako je sudski postupak efikasan. Policija će da odradi svoj deo posla , siguran sam, i tu ne treba biti skeptičan. Dakle oni će evidentirati. Dati dovoljno dokaza , ali ako bude sudski posao jako dugo trajao , ako bude dozvoljeno da se razne mahinacije, koje su inače nama svojstvene, u sudskim postupcima sprovode. I ovom prilikom taj zakon dati loše rezultate kao uostalom i ovaj pre njega", rekao je Radovanović.

Sociolog Ratko Božović, kaže da su stadioni postali, na neki način, ogledalo deformacija u našem društvu. Pored navijača i policije, krivcu i odgovornost za nasilje na sportskim manifestacijama snose i klubovi koji izvlače veliku ekonomsku korist od fanatizma navijača.

"Tamo gde je fanatizam u pitanju, tu pameti nema. Tu je iracionalna anga najprisutnija. Jer vi sve možete na neki način pomeriti, sem fanatizam, a ti naši navijači su počesto fanatizovani . I zato kažem, klubovi moraju imati na umu da posledice koje proizvodi njihov navijačko pleme moraju oni na neki način kontrolistai i biti obavezni u odnosu na to", objašnjava Božović.

Navijači Crevene zvezde i Partizana nisu želeli da pričaju za B92. Međutim, kako nezvanično saznajemo navijači partizana, popularni Grobari, tokom sledeće nedelje počeće sa potpisivanjem peticije u kojoj će tražiti da se ukinu određene tačke zakona , npr. O zabrani unošenja transparenata i zastava na stadion i onih tačakak, kako kažu, koja policiji daju prevelika ovlašćenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: