Ren: Sporazumno rešenje je najbolje

Oli Ren kaže da je za EU prihvatljivije rešenje statusa Kosova koje će biti rezultat pregovora, nego jednostrane akcije.

Izvor: Beta, Tanjug

Subota, 29.09.2007.

19:45

Default images

"Evropska unija želi da uloži rad i trud u sporazumno rešenje ali, naravno, očekujemo da i Beograd i Priština budu konstruktivni. Sporazumno rešenje bi u svakom slučaju za sve bilo bolje, ukoliko bi moglo da se pronađe", kazao je komesar za proširenje Evropske unije Oli Ren za vašingtonsku radio stanicu "Glas Amerike".

Ren nije želeo da špekuliše o slučaju da se delegacije vlasti Srbije i privremenih institucija samouprave u pokrajini ne usaglase.

"No, u svakom slučaju, svima bi trebalo da bude jasno da produžavanje agonije nikome neće pomoći, ni u regionu, ni u Evropi, niti u svetu. Produžavanje agonije bi samo povećalo opasnost od nestabilnosti na Kosovu, usporilo bi Srbiju na putu prema EU i bilo bi štetno za izglede zapadnog Balkana da se približi Uniji. To nikome ne bi bilo u interesu", kazao je Ren.

Posrednici iz međunarodne "trojke" su već nagovestili da postoji "pozitivan duh" u razgovorima između delegacija iz Beograda i Prištine, ali Ren smatra da opipljivo rešenje podrazumeva konkretne predloge i spremnost na kompromis.

"Potrebno nam je više od 'duha'. Trebaju nam konkretne inicijative i za to su odgovorni Beograd i Priština", rekao Ren.

"Rešenju treba da doprinesu svi partneri iz međunarodne zajednice, uključujući, naravno, i Rusku Federaciju, koja tvrdi da se zalaže za multilateralno rešenje. I mi smo za delotvoran i odgovoran multilateralizam i očekujemo da svi partneri rade ono što propovedaju, umesto što prete jednostranim stavljanjem veta", primetio je Ren.

On je ocenio da će Kosovo i Srbija ostati prepleteni i u budućnosti.

"Ukoliko pogledate dalje od sadašnjeg trenutka, prema neposrednoj budućnosti, recimo 5-10-15 godina unapred, videćete da će i Srbija i Kosovo, kako god bude definisan status pokrajine, biti u Evropskoj uniji, kao i ostali delovi zapadnog Balkana. Prema tome, ako posmatrate dugoročnije, možete da vidite da su Srbija i Kosovo međusobno veoma zavisni i da će biti deo Evropske unije kada ispune uslove za prijem", zaključio je Ren.

Blant: Jednostrano proglašejne nezavisnosti stvara probleme

Jednostrano proglašanje nezavisnosti Kosova moglo bi imati teške posledice, izjavio je danas šef kancelarije Velike Britanije u Prištini Dejvid Blant.

"To bi moglo imati teške posledice jer je nejasno ko će je priznati. Slučaj Kosova bi mogao postati sličan turskom Kipru", rekao je Blant tokom posete selu Skivanje u opštini Đakovica.

On je dodao da nije realno očekivati da će 11. decembra, po isteku roka za tekuće pregovore, svemu doći kraj.

"Želimo da se proces završi što je pre moguće", rekao je Blant, i dodao da je ipak jasno da se 10. decembra završava mandat međunarodne pregovaračke "trojke" posle čega će se ići na donošenje konačnog rešenja.

Britanski diplomata je naveo da će "trojka" pripremiti veoma važan izveštaj koji će prvo razmotriti Kontakt grupa, a onda će ga
predati generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu.

"Sigurno će biti dodatnih diskusija u Savetu bezbednosti UN i naravno važnih diskusija unutar Evropske unije", rekao Blant.

Beriša: Jednostrani akti, bez koordinacije, neproduktivni

Albanski premijer Salji Beriša izjavio je danas u Tirani da bilo kakva jednostrana odluka ili čin proglašenja nezavisnosti Kosova, koji nije u koordinaciji sa vladom Sjedinjenih Američkih Država i drugih zemalja koje vide nezavisnost pokrajine kao jedino rešenje, neće biti produktivna za Albance.

U izveštaju o toku Generalne skupštine Ujedinjenih nacija i sastancima koje je albanska delegacija imala tokom boravka u Njujorku, Beriša je na sastanku Saveta ministara rekao da je cilj bio obezbeđivanje podrške za članstvo Albanije u NATO, i nezavisnosti Kosova, odnosno konačni status pokrajine u saglasnosti sa izraženom voljom njenih građana, kao i razmatranje bilateralnih odnosa sa prijateljskim državama.

Kako je prenela albanska nacionalna novinska agencija ATA, Beriša je rekao da je u principu, stav država u regionu kao i zemalja prijateljskih prema Kosova, veoma pozitivan, a da su veoma retke države koje vide neko drugo rešenje osim nezavisnosti.

"Problem leži u činjenici da Rusija može da upotrebi veto, i onda, preostaje da nezavisnost Kosova bude materijalizovana kroz priznanje svake pojedinačne države", kazao je Beriša.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: