"Mladić u Srbiji, Karadžić možda"

Karla del Ponte kaže da se Ratko Mladić nalazi u Srbiji, a Radovan Karadžić "u regionu", tj. da se skriva u Srbiji, CG ili RS.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 28.09.2007.

12:20

Default images

Del Ponte je za sarajevski Dnevni avaz izjavila da međunarodna zajednica nije učinila dovoljno napora kako bi se uhapsili Karadžić i Mladić "što ne može biti izgovor za Srbiju i druge zemlje u regionu da ih one danas ne uhapse".

Prema pisanju sarajevskog dnevnika, Del Ponteova je intenzivirala diplomatsku akciju lobiranja u Briselu da se Srbiji ne dozvoli potpisivanje Sporazuma sa EU dok ne izruči optužene za ratne zločine.

Tužiteljka tvrdi da vlasti u Srbiji mogu doći i do haških optuženika Gorana Hadžića i Stojana Župljanina.

Del Ponteovoj mandat glavne tužiteljke ističe 31. decembra, a posle toga obavljaće dužnost ambasadorke Švajcarske u Argentini.

Podsetila je da je u poslednjih 14 godina, 91 osoba prebačena u Hag i dodala da Haški tribunal napadaju "oni koji negiraju sve što se dogodilo u ratovima u bivšoj Jugoslaviji i oni koji su protiv nastojanja da se pravda izvrši".

Del Ponte nije želela da komentariše ko će je naslediti u Tribunalu, niti je komentarisala nedavno objavljenu knjigu svoje bivše potparolke Florens Hartman.

Tužiteljka je najavila objavljivanje knjige vlastitih memoara.

Eufor tražio informacije o Župljaninu

Pripadnici međunarodnih snaga u BiH danas su obavili pretres objekta Bore Pekeza u Maglajanima, naselju izmedju Banjaluke i Gradiške, zbog sumnji da je povezan sa mrežom podrške haškom optuženiku Stojanu Župljaninu.

Akcija je izvedena na zahtev Haškog tribunala i uz podršku preostalih snaga NATO štaba u Sarajevu, saopštio je Eufor.

"Cilj akcije je pronalaženje materijala, koji bi mogli pomoći Haškom tribunalu u potrazi i hapšenju osoba, protiv kojih je podigao optužnice, kao i vršenja pritisaka na mreže za koje se veruje da pružaju zaštitu tim osobama", navedeno je u saopštenju.

Napominje se da je lokalna policija bila obaveštena o akciji i da je pružila podršku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: