Mrkšić i Šljivančanin osuđeni

Mile Mrkšić osuđen pred Haškim tribunalom na 20 godina zatvora, Veselin Šljivančanin na pet, dok je Miroslav Radić oslobođen.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 27.09.2007.

07:42

Default images

U Haškom tribunalu danas popodne izrečene su presude "vukovarskoj trojci" - nekadašnjim zapovednicima Jugoslovenske narodne armije, optuženim za ratni zločin na farmi Ovčara kod Vukovara 1991. Tužilaštvo ih je teretilo da su odgovorni za streljanje više od 250 hrvatskih zarobljenika, prethodno izvedenih iz bolnice u Vukovaru.

Sudsko veće proglasilo je Mrkšića krivim za pomaganje i podržavanje ubistva, mučenja i okrutnog postupanja prema ratnim zarobljenicima na poljoprivrednom dobru Ovčara, kod Vukovara, 20. novembra 1991. godine.

Mrkšić je znao da su Teritorijalna odbrana i paravojska pretnja ratnim zarobljenicima na poljoprivrednom dobru Ovčara i ipak je povukao vojnu policiju koja je čuvala zarobljenike, čime je pomogao i ohrabrio pripadnike TO i paravojsku da počine krivična dela, istaknuto je u odluci.

Sudsko veće je navelo da je na suđenju dokazano da su na Ovčari ubijene 194 identifikovane osobe, ali da nije dokazano da su Mrkšić (60), Šljivančanin (54) i Radić (45) bili učesnici udruženog zločinačkog poduhvata, niti da su naredili snagama na Ovčari da počine zločin.

Sudsko veće je ustanovilo da Šljivančanin nije imao ovlašćenja nad TO i paravojskom, već da je imao komandna ovlašćenja nad vojnom policijom, koja nije počinila nijedno krivično delo iz optužnice.

Međutim, Sudsko veće nalazi da je Šljivančanin proveo neko vreme na Ovčari i mogao je da vidi brutalno ponašanje pripadnika TO i paravojske nad ratnim zarobljenicima, ali nije upotrebio nijednu od mera da to spreči, niti da pojača zaštitu zarobljenika.

Zbog toga je Šljivančanin proglašen krivim za pomaganje i podržavanje mučenja ratnih zarobljenika, a nije kriv po ostalim tačkama optužnice, ukazalo je Sudsko veće.

Sudsko veće je odlučilo da Radić nije kriv ni po jednoj tački optužnice i navelo da nema dokaza da je Radić bio na Ovčari 20. novembra 1991. godine, niti da je pomagao krivična dela iz optužnice.

Sudsko veće smatra da tužilaštvo nije dokazalo da je Radić znao da su njemu potčinjeni vojnici počinili zločine na Ovčari. Nekadašnja upravnica Vukovarske bolnice Vesna Bosanac iznenađena je presudom Haškog suda. "Pravo da vam kažem, iznenađena sam, nisam čula obrazloženje. Nemam komentara na presudu, očigledno da za žrtve Vukovara nema pravde na ovom svetu", kaže Bosančeva.

Direktor dokumentacionog centra Veritas Savo Štrbac za B92 kaže da ova presuda neće pomoći pomirenju u regionu.

"Ove kazne upućuju na zaključak da ni sudsko veće Haškog tribunala nije slučaj raspravilo do kraja, samim tim mislim da ne može doprineti ni pomirenju kom svi težimo na ovim prostorima", kaže Štrbac.

"Inače, ovakve presude si mi pomalo ugodno iznenađenje - one su, međutim, tek prvostepene, ovako izrečene presude daju šansu da se u žalbenom postupku one koriguju", kaže on.

Stipo Šeremet, vukovarski branilac, pre izricanja presude rekao je da ona, kakva god bila, nikako neće moći da do kraja zadovolji pravdu.

"U svakom slučaju, zadovoljni smo što je došlo makar do toga da njih trojica odgovaraju i odgovarali su za Vukovar, ne računajući pojedinačne postupke, odnosno postupke koji se vode pred hrvatskim i srpskim sudovima", kaže on.

"Ipak, postoji nezadovoljstvo zbog toga što i ovde među nama ima dosta onih koji su zaslužili da budu na sudu, ali su i dalje slobodni ljudi, čak obavljaju neke značajne funkcije u javnom i političkom životu", kaže on.

Optužnica samo za Ovčaru

Vukovar 1991. (Fonet)
Suđenje vukovarskoj trojci počelo je u oktobru 2005. godine, tokom postupka saslušano je 88 svedoka i podneseno više od 800 dokaznih predmeta. Optužnica nije obuhvatala navode o napadu na Vukovar, razaranje tog grada i zločin protiv civilnog stanovništva.

Haška optužnica za ta dela tereti Gorana Hadžića, jednog od begunaca čije izručenje Haški tribunal traži od Srbije.

Pred Specijalnim sudom u Beogradu u toku je ponovni postupak protiv četrnaestoro pripadnika Teriotrijalne odbrane Vukovara koji su optuženi za ratni zločin na Ovčari. Oni se terete da su neposredni počinioci ovog zločina i u vojnoj hijerarhiji bili su podređeni vukovarskoj trojci.

Podsetimo, u završnoj reči tužilac Marks Mur tražio je doživotni zatvor, a branioci oslobađajuću presudu, tvrdeći da krivica nije dokazana. Sva trojica odbacila su odgovornost i krivicu za zločin na Ovčari.

Pred Haškim sudom vodilo se, sredinom 90-ih, još jedno suđenje za Ovčaru.

Sudilo se Slavku Dokmanoviću, bivšem vukovarskom gradonačelniku, kog je optužnica teretila za pomaganje JNA i pripadnicima paravojnih jedinica u odvođenju najmanje 200 ljudi iz vukovarske bolnice, kasnije pobijenih na Ovčari.

Dokmanović nije dočekao kraj suđenja jer je 1998. u haškom pritvoru izvršio samoubistvo.

Hag je za zločin na Ovčari optužio i Gorana Hadžića, koji je u bekstvu. On je optužen na osnovu individualne odgovornosti, u osam tačaka, za zločine protiv čovečnosti i u šest tačaka za kršenje zakona i običaja ratovanja, na području tzv. Republike Srpske Krajine.

I u Beogradu je u toku novo suđenje optuženima da su neposredni počinioci zločina, a prvostepenom presudom osuđeni su na kazne zatvora.

U Hrvatskoj nezadovoljni presudom

Hrvatski premijer Ivo Sanader najavio je danas da će Hrvatska uložiti oštar protest Savetu bezbednosti UN zbog, kako je rekao, sramotne i neprihvatljive presude Haškog tribunala "vukovarskoj trojki".

Ocenivši da je presuda Miletu Mrkšiću, Veselinu Šljivančaninu i Miroslavu Radiću "poraz ideje Haškog tribunala", Sanader je rekao da je već dao nalog Ministarstvu spoljnih poslova da u ime Vlade uputi pismo Savetu bezbednosti UN s oštrim protestom.

"Poštujemo sud, ali Hrvatska je članica UN i tražićemo da se ispitaju sve okolnosti koje su dovele do presude", rekao je Sanader.

"Ceo svet je svedočio o teškoj tragediji Vukovara i tragediji civilnih žrtava koje su pobijene nakon borbi i za koje je ova trojica trebalo da odgovaraju. Ne želim ni da komentarišem ove presude, jer su sramotne", izjavio je Sanader.

On je dodao da će hrvatska Vlada učiniti sve da se o ovoj presudi, ali i uopšte o radu Haškog tribunala, raspravi pred Savetom bezbednosti UN, koji je osnivač Tribunala.

"Ovo je sramotno, jer vukovarske žrtve koje su pred očima celog sveta ubijene na Ovčari nakon vojnih akcija ne zaslužuju ovakvu presudu svojim krvnicima", ponovio je na kraju izjave Sanader.

Hrvatski predsednik Stjepan Mesić ocenio je večeras da je presuda Haskog tribunala "vukovarskoj trojki" neprihvatljiva i po visini izrečenih kazni i po objašnjenju presude.

Mesić, koji se nalazi u Njujorku na zasedanju Generalne skupštine UN, ocenio je u saopštenju da je "neprihvatljiva presuda delom i rezultat optužnice koja nije obuhvatila sve relevantne elemente nedela u kojima su optuženi učestvovali".

I predsednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks izrazio je danas ogorčenost presudom Haškog tribunala "vukovarskoj trojki", ocenivši je "ponovnim ubijanjem vukovarskih žrtava".

"Upravo je neverovatno da je bivšem majoru JNA Veselinu Šljivančaninu, osuđenom za ratni zločin, koji je pomagao u zarobljavanju, mučenju i ubijanju 300 zarobljenika i civila na Ovčari, određena kazna od pet godina zatvora", rekao je Šeks novinarima u Saboru.

Rekao je da je sasvim neprihvatljiva činjenica da se izvršiocima zločina na Ovčari u Beogradu izriču više kazne od onih što ih je Hag danas izrekao njihovim naredbodavcima.

Predsednik najjače opozicione stranke, Socijaldemokratske partije (SDP), Zoran Milanović je za Hrvatsku televiziju izjavio da je "reč o skandaloznoj visini kazne i da se postavlja pitanje koji uopšte zločin počinjen u Vukovaru zaslužuje kaznu od samo pet godina zatvora".

"Reč je o neverodostojnoj praksi Suda i ta verodostojnost nažalost ovakvim presudama samo dodatno pada", dodao je Milanović.

Predsednik Srpskog narodnog veća (SNV) i zastupnik srpske nacionalne manjine u Saboru Milorad Pupovac ocenio je da se Haški tribunal u donošenju presude verovatno rukovodio principom komandne odgovornosti i da je onome koga je smatrao komandno najodgovornijim, a to je Mile Mrkšić, izrekao najvišu kaznu.

Poslednji komandant odbrane Vukovara Branko Borković, zvani "Mladi Jastreb", za internet sajt Indeks je izjavio da su "sva trojica optuženi samo za manji deo zločina u istočnoj Slavoniji, dok se oni koji su se nalazili iznad njih i koji bi posebno trebalo da odgovaraju, optužnicom nisu ni pipnuti".

Za neprihvatljivu presudu Haškog tribunala Borković u svojoj izjavi okrivljuje i hrvatsku državu, rekavši da je presuda "odraz pravog stanja u kojem se nalazi hrvatska pravna država" i upitao zašto optužnice protiv trojice bivših oficira JNA nisu podignute u Hrvatskoj.

Većina hrvatskih elektronskih medija u svojim izveštajima i javljanjima prenosi i ogorčenje i zaprepašćenost presudom koje je izrazila većina poslanika u Saboru, a iz Vukovara prenose i nevericu i tugu građana toga grada presudom.

Na presudu su reagovali i predstavnici udruženja stradalih iz Domovinskog rata. Savez udruženja porodica zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracionih logora i Udruženje vukovarskih branitelja "Vukovar 91" smatraju da je presuda sramotna i nepravedna za porodice koje su na Ovčari izgubile najmilije.

Presuda Tribunala se neće odraziti na proces u Srbiji

Portparol Tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić izjavio je večeras da se presuda "vukovarskoj trojci" u Haškom tribunalu neće odraziti na proces koji se za zločin na Ovčari vodi pred pravosuđem u Srbiji.

On je agenciji Beta rekao da je presuda Miletu Mrkšiću i Veselinu Šljivančaninu za porodice žrtava preblaga a za njihove porodice prestroga, ali da se ipak mora držati onoga šta je sud izrekao.

Prema njegovim rečima, srpsko pravosuđe je dalo doprinos za taj postupak jer je jedan deo dokaza izveden pred Većem za ratne zločine u Beogradu.

Odbrane Šljivančanina i Miroslava Radića, koji je oslobođen, veoma dobro su odradile posao, ocenio je Vekarić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: