NATO dao spisak o kasetnim bombama

NATO je Srbiji dostavio podatke o lokacijama u Srbiji gađanim kasetnim bombama 1999.

Izvor: B92

Utorak, 25.09.2007.

13:47

Default images

Predstavnik NATO-a predao je danas ambasadoru Srbije u NATO-u podatke o lokacijama na teritoriji Srbije na kojima su kasetne bombe zaoszale iz NATO bombardovanja 1999. Podaci važe za čitavu teritoriju Srbije, uključujući Kosovo i Metohiju, a dokument sadrži koordinate lokacija na koje je bačeno više od 1.000 kasetnih bombi.

Kasetne bombe su 1999. ubile na desetine civila, tokom napada na Niš, ali i na brojne druge lokacije u Srbiji, naročito na Kosovu i Metohiji.

U Ministarstvu inostranih poslova, kom je prosleđen dokument, kažu da je dostavljanje tih podataka rezultat njihove diplomatske aktivnosti, počete početkom godine. Bratislav Đorđević, ambasador u MIP-u, izjavio je za B92 da će dostavljanje podataka doprineti rešavanju veoma ozbiljnog problema koji Srbija ima s tim bombama.

"Podaci su primljeni uz pismo iz sedišta NATO-a, koje je potpisao jedan od pomoćnika generalnog sekretara NATO-a. Podaci su dati u obliku koordinata, geografske širine i dužine, s brojem bačenih bombi. Iz toga se može videti da je ukupno oko 1.080 kasetnih bombi bačeno na teritoriju Jugoslavije, na 219 lokacija", kaže Đorđević.

Đorđević ističe da su pri dostavljanje podataka Srbiji mnogo pomogle i kampanje za objavljivanje podataka o kasetnim bombama. "Ono što je verovatno pomoglo, pored te naše akcije, je da su se mnoge članice NATO-a i međunarodne i nevladine organizacije javno zainteresovale i vodile kampanje protiv upotrebe kasetne municije. Naši stručnjaci treba da analiziraju te podatke, da ih stave na mapu i da se izvrši izviđanje tih lokacija da bi se ustanovilo gde se tačno nalaze", kaže on.

Najveća opasnost od kasetnih bombi je u tome što jedan broj ne eksplodira pri prvom kontaktu, već može da eksplodira godinama kasnije. Tokom NATO-bombardovanja su od kasetnih bombi poginule 22, a ranjeno je više od 55 osoba, civila. Posle bombardovanja od zaostalih kasetnih bombi je poginulo osoba, od njih troje dece.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: