Mijanmar: Sveštenici protiv vlasti

Jangon -- 10.000 budističkih sveštenika već peti dan za redom mirno maršira u protestu protiv vojnih vlasti koje za sada još ne reaguju.

Izvor: Beta
Podeli

Protest sveštenika obučenih u tradicionalnu odeću kestenjaste boje bi mogao, međutim, da ohrabri i ostale građane da se pridruže protestu, od 1988. godine najvećem izrazu nezadovolsjtva stanjem u ovoj južnoazijskoj zemlji, bivšoj Burmi.

Oko 10.000 sveštenika marširalo je gradom Mandalin u do sada najvećim demonstracijma, dok je njih 1.000 počelo da maršira u najvećem gradu Jangon. Sveštenici, kojih u toj zemlji ima oko 500.000, veoma su poštovani u preovlađujuće budističkom društvu i protestima daju moralni autoritet.

Preuzimanje liderstva u protestima od strane sveštenika predstavlja možda najozbiljniju pretnju za vlast još od demokratske pobune 1988. godine kada je vojska pucala na demonstrante, ubila nekoliko hiljada ljudi i terorisala zemlju.

Ono što ovodneljni protest sveštenika čini drugačijim od studentskih demonstracija 1988. godine je nekonforntirajuća taktika. Njihovi mirni marševi, kao i religiozno pevanje još nisu isprovocirali vojsku.

Penzionisani profesor sa Ratgers univerziteta i stručnjak za Mijanmar Džozef Sivlerstein je ocenio da se hunta možda premišlja da deluje i da procenjuje koliko sveštenika podržava protest i ko ga zapravo predvodi.

"Oni mogu ohrabriti ljude da pruže veći otrpor", rekao je Silverstein i objasnio da što protesti budu duže trajali to će vojska slabije delovati u očima građana ali i sveta.

Info

strana 1 od 532 idi na stranu