Labris protiv govora mržnje

Elektronski mediji, prvenstveno televizije, retko se bave temama u vezi sa gej i lezbejskom populacijom, kažu u Labrisu.

Izvor: B92

Utorak, 18.09.2007.

17:21

Default images

Istraživanje je pokazalo da, kada se mediji i bave tim pitanjem, to rade na veoma uvredljiv način, uz korišćenje govora mržnje, izjavila je predstavnica organizacije za lezbejska ljudska prava Labris Dragana Vučković.

Ona je objasnila da je analiza programa elektronskih medija, koju je ova organizacija uradila krajem prošle i početkom ove godine, pokazala da je najčešće reč o kratkim prilozima, kao i da se problemi ove populacije najčešće uzgredno spominju.

"Najčešća tema je odnos prema gej i lezbejskoj populaciji i u takvim emisijama su gosti razni profili sagovornika, ali najčešće nema predstavnika gej i lezbejskih organizacija", istakla je Vučkovićeva.

Takav odnos, prema njenim rečima, pokazuje da se u Srbiji još održavaju stereotipi i predrasude i da se seksualna orijentacija još uvek ne tretira kao osnovno ljudsko pravo.

Labris je, kako je navela, od početka godine uputio Republičkoj radiodifuznoj agenciji tri predstavke zbog govora mržnje u njihovim emisijama, i to dve zbog emisija na Pinku i jednu zbog emisije na Radioteleviziji Srbije.

Još nije dobila nikakvu povratnu informaciju o tim dopisima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: