Svedok: Policija bila na udaru OVK

Hag -- Na suđenju Haradinaju, Balaju i Brahimaju svedočio bivši komandir policije Rade Repić.

Izvor: SENSE
Podeli

Potvrđujući tezu optužbe da u proleće 1998. godine policija nije imala pristup oblasti Dukađin, bivši komandir u Posebnim jedinicama policije (PJP) Rade Repić, opisao nekoliko napada OVK na pripadnike njegove čete u tom području

Rade Repić je u maju i u junu 1998. godine bio komandir čete Posebnih jedinica policije (PJP) srpskog MUP koja je obezbeđivala srpska izbeglička naselja Srba iz Hrvatske i BiH u selima Junik i Babaloć.

Svedočeći na suđenju Haradinaju, Balaju i Brahimaju on je rekao da su se ta sela nalazila na obodu dukađinske zone kojoj policija nije imala pristup. Tvrdi da su čak i putevi na granici Dukađina, poput magistrale Peć-Đakovica, bili na udaru OVK, iako ih je kontrolisala policija.

Opisujući nestanak Radeta Popadića i Nikole Jovanovića, policajaca čete kojom je komandovao, Repić je rekao da su oni 24. maja 1998. godine krenuli iz Junika u Đakovicu po hranu za jedinicu.

Pošto su preuzeli lanč pakete, deo su odneli policajcima u Babaloću i odatle se džipom uputili nazad ka Juniku. Na putu im se, kaže Repić, izgubio svaki trag. Njihov džip je tek nekoliko meseci kasnije pronađen u okolini Dečana sa razbijenim staklima i rupama od metaka.

U optužnici protiv trojice bivših zapovednika OVK se ne pominje ime Nikole Jovanovića, a za Radeta Popadića je navedeno da je posle otmice ubijen u pritvoru OVK i da je njegovo telo pronađeno u septembru 1998. godine u Radonjićkom jezeru, među više desetina leševa srpskih, albanskih i romskih civila.

OVK je, tvrdi svedok, nastavio sa napadima, pa je tako nakon nestanka Popadića i Jovanovića nedaleko od Babaloća ranjen i policajac Miladin Novaković, a potom je u junu 1998. godine kod Peći ubijeno nekoliko pripadnika PJP.

Pred kraj današnjeg zasedanja je počelo unakrsno ispitivanje svedoka Repića, koje će biti nastavljeno sutra.

Ratni zločini

strana 1 od 39 idi na stranu