Preminuo Lučano Pavaroti

Rim -- Italijanski operski pevač Lučano Pavaroti preminuo je danas u svojoj kući u Modeni.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli

Prema prvi saopštenjima, 71-godišnji tenor umro je od raka pankreasa. Tokom jučerašnjeg dana lokalna televizija je javila da je Pavaroti u komi i da su mu otkazali bubrezi. Lučano Pavaroti je pevao više od 40 godina i postigao je planetarnu slavu.

Njegovo visoko C vinulo ga je do muzičkih vrhova. Pavaroti je tumačio glavnu ulogu u svakoj većoj operi. Kritičari su govorili da je muzici dao novi lik, a taj zaključak jer donet ne samo zbog veličanstvenog glasa, nego i zbog toga što je Pavaroti bio veliki šoumen, koji je klasičnu muziku približio običnim ljudima.

"Ja usrećujem ljude. Znam da je Bog uradio nešto posebno za mene. On je poljubio moje glasne žice, toliko znam", rekao je jednom Pavaroti.

Pored izvođenja klasičnih muzičkih dela, Pavaroti se nije ustručavao da nastupa i s najvećim imenima roka. Takođe su ga i moderni autori angažovali za svoja dela. Najveću slavu ipak je stekao u triju tenora, s Plasidom Domingom i Hozeom Karerasom.

Pavaroti je bio svestan svog lošeg zdravlja, koje je, kako kaže, sam ugrozio. "Potrebno je mnogo rada da bi se pevalo 43 godine u najvećim pozorištima sveta i uvek bilo u glavnim ulogama jer su i druge kolege veoma dobre. Plasido, Hoze i mladi su uvek blizu. Ako me pitate da li sam grešio, naravno da jesam. Grešio sam, očigledno, mada je kao kod svih uspešnih bilo manje grešaka u odnosu na dobre stvari. To nije bilo vezano za muziku. Greška je veoma jasna i nalazi se pred vama. Mnogo sam debeo i veliki, to je greška", rekao je jednom prilikom.

Pavaroti je rekao i da je napornim radom izborio sebi ulogu svetskog autoriteta. Tome je pomoglo i prijateljstvo s ljudima koji nisu iz sveta muzike.

Žaljenje zbog smrti velikog pevača među prvima je saopštio Dalaj Lama, koji kaže da je svet ostao bez velikog čoveka.

Pavaroti je rođen 12. oktobra 1935. godine u Modeni, poticao je iz muzikalne porodice. Njegov otac je takođe bio tenor, pevao je u crkvenom horu, ali nikad nije pokušao da od toga napravi karijeru.

Sanjao je da postane fudbalska zvezda. Pre nego što je počeo da se bavi muzikom, radio je dve godine kao učitelj u osnovnoj školi.

1956. odlučio je da postane operski pevač i počeo je da uzima časove pevanja. Debitovao je 29. aprila 1961. godine u Ređo Emiliji kao Rodolfo u Pučinijevoj operi "Boemi". Usledila su brojna putovanja i nastupi širom sveta.

Prvi javni nastup van Italije imao je u Beogradu, ali njegova svetska slava započela je 17. februara 1961. godine nastupom u njujorškom Metropolitenu, u Donicetijevoj operi "Kći puka", kada je savršeno izveo devet visokih C i bio 17 puta pozivan na bis.

Pobede na međunarodnim muzičkim takmičenjima, brojni televizijski nastupi, video spotovi i koncerti doneli su mu popularost retku u svetu klasične muzike.

Godine 1990. udružio se sa Hoseom Karerasom i Plasidom Domingom, a nastup "trojice tenora" na Svetskom fudbalskom kupu u Italiji te godine preko televizije je pratilo oko 800 miliona ljudi širom sveta.

Dobitnik nekoliko nagrada "Gremi", Pavarotiji je bio među najbolje plaćenim operskim pevačima na svetu, a njegovi albumi su najbolje prodavani albumi klasične muzike svih vremena.

Zbog zdravstvenih problema odlučio je da se oprosti od nastupa i 2004. godine je započeo oproštajnu turneju, u okviru koje je 21. maja 2005. nastupio i u Beogradu.

U julu 2006. godine operisao je rak pankreasa i povukao se u svoju kuću u Modeni, gde je davao časove pevanja sve do nekoliko nedelja pred smrt. "Imao sam sve, baš sve", rekao je u jednom od poslednjih intervjua.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 119 idi na stranu