10 godina od smrti lejdi Dajane

London, Pariz -- Na stotine ljudi okupilo se u Parizu i Londonu da obeleže desetogodišnjicu smrti princeze Dajane.

Izvor: Beta
Podeli

Cveće, fotografije i poruke položeni su na kapijama Kensingtonske palate, koja je bila njena rezidencija u Londonu, iako mnogo manje nego pre deset godina kada je Britance zaprepastio tako ogroman izliv žalosti skoro isto toliko koliko i njena iznenadna smrt.

U Parizu, poštovaoci Dajane su se sakupili i položili cveće ispred tunela gde je poginula u automobilskoj nesreći zajedno sa svojim ljubavnikom Dodijem al Fajedom. U Parizu nije organizovana nikakva zvanična ceremonija.

U Londonu, u kapeli u Bakingemskoj palati u podne je počela komemoracija kojoj su prisustvovali kraljica Elizabeta, Dajanin bivši muž princ Čarls, njena dva sina prinčevi Vilijem i Heri i mnogoborjne poznate ličnosti, uključujući i pop zvezdu Eltona Dzona.

Dajanu su obožavali milioni koji je nikad nisu sreli ali koji su bili privučeni kontrastom između njene harizme i uštogljenosti kraljeveske porodice. Posle smrti u 36. godini rano ujutro 31. avgusta 1997. godine ona je nazvana "narodnom princezom".

Među onima koji nisu prisustvovali ceremoniji u Londonu je i Dodijev otac, Egipcćanin Mohamed al Fajed, vlasnik luksuzne robne kuće "Herods" koji je optužio britansku kraljevsku porodicu da je naredila ubistvo da bi sprečila njihovo venčanje.

On je u "Herodsu" obležio dva minuta ćutanja u znak secćanja na smrti svog sina i Dajane.

Uprkos opširnim policijskim istragama koje su isključile bilo kakvu zaveru neki Britanci dele sumnje al Fajeda da pogibija nije bila slučajna.

strana 1 od 110 idi na stranu