Sarkozi i Braun o Darfuru

Francuski predsednik Nikola Sarkozi i britanski premijer Gordon Braun obavezali su se na veće napore oko rešenja problema u Darfuru.

Izvor: B92

Petak, 31.08.2007.

08:52

Default images

U zajedničkom članku koji danas objavljuje londonski "Tajms", oni su se obavezali da će udvostručiti napore kako bi došlo do napretka situacije u zaraćenoj sudanskoj provinciji Darfuru. Oni navode da ima nekog napretka, ali da je situacija i dalje neprihvatljiva.

"Došlo je do značajnog napretka u Darfuru u protekla dva meseca. U julu smo se složili oko razmeštanja značajnih mešovitih snaga UN i Afričke unije i oko početka mirovnih pregovora. Ali, situacija je i dalje potpuno neprihvatljiva", napisali su Sarkozi i Braun.

U četvorogodišnjim sukobima u Darfuru, oko 200.000 ljudi izgubilo je život a dva miliona stanovnika je raseljeno, podatak je UN. Vlasti Sudana navode, međutim, da je u ratu poginulo 9.000 ljudi.

"Obavezujemo se, kao lideri, da ćemo udvostručiti napore kako bi došlo do daljeg napretka", istakli su Sarkozi i Braun.

Oni su podsetili da je u Savetu bezbednosti jednoglasno usvojena Rezolucija 1769 o Darfuru, što je, kako su naveli, "vrhunac intenzivne diplomatske aktivnosti u vezi sa krizom u Darfuru".

"U narednim nedeljama, jedno od najvećih razmeštanja snaga UN - ovog puta u saradnji s Afričkom unijom - počeće u Darfuru. Dvadeset hiljada mirovnjaka i oko 4.000 policajaca doprineće obezbeđivanju sigurnosti naroda Darfura kao i isporuci osnovnih namirnica", piše u zajedničkom tekstu.

Sarkozi i Braun navode da su se gotovo sve vođe pobunjeničkih grupa Darfura sastali u Tanzaniji početkom avgusta, uz posredovanje UN, i da su u toku pripreme za mirovne pregovore.

"Ali i dalje postoji raskorak između napora međunarodne zajednice i dramatične situacije na terenu", ističu dvojica državnika.

"Ne možemo više da čekamo na intenzivnu međunarodnu akciju kako bi se obezbedio prekid vatre. To je razlog zbog kojeg smo odlučni i u potpunosti posvećeni pojačanju naših akcija povodom krize u Darfuru", ističu francuski predsednik i britanski premijer.

Dvojica visokih zvaničnika pozivaju i sve sukobljene strane "da polože oružje, da bez odlaganja poštuju primirje i hitno prekinu bombardovanje civila".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: