Nervni gas u kancelarijama UN-a

Jedna od zgrada UN-a u Njujorku evakuisana je juče nakon što je u njoj otkriveno nekoliko kontejnera sa nervnim gasom fosgenom.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 31.08.2007.

07:48

Default images

Kontejneri se tu nalaze već godinama, još od kontrole hemijskog naoružanja bivšeg iračkog lidera Sadama Huseina. Nervni gas se, kako je rekla portparolka UN Mari Okabe, nalazi u staklenim kontejnerima. Zvaničnici su saopštili da je utvrđeno da gas nije opasan. Njujorški policajci i pripadnici FBI-ja uklonili su gas, rekla je Okabeova.

Nekoliko ampula sa bojnim otrovom zaplenjeno je još 1996. godine u Iraku, ali je, greškom, umesto na adresu vojne laboratorije u američkoj državi Merilend, poslat u Njujork, gde je "arhiviran, uredno spakovan" i, kako se ispostavilo, zaboravljen.

Zvaničnici UN su rekli da ta materija uopšte nije ni trebalo da bude u običnim prostorijama UN, nego u obezbeđenoj laboratoriji. Zgrada u kojoj je pronađeno "šest do osam" kontejnera nalazi se tačno preko puta sedišta UN na Ist Riveru.

Ustanovljeno je da je pronađena materija fosgen, hemijsko oružje starije generacije korišćeno masovno u Prvom svetskom ratu i koje je moglo biti smrtonosno da je došlo do isparavanja. Ukoliko se ispusti, ima miris sveže pokošenog sena, a parališe nervni sistem.

Ustanovljeno je da je pronađena materija fosgen, hemijsko oružje starije generacije korišćeno masovno u Prvom svetskom ratu i koje je moglo biti smrtonosno da je došlo do isparavanja.

Za 'fosgen" ne postoji protivotrov. Ukoliko se ispusti, ima miris sveže pokošenog sena a parališe nervni sistem.

Vojni analitičari smatraju da taj bojni otrov "više ne predstavlja ozbiljno oružje".

Najčuveniji napad "fosgenom" izveden je između 15. i 19. marta 1988. godine, tokom iračko-iranskog rata, kada je ovim otrovom pobijeno oko 5.000 Kurda u gradu Halabija, nedaleko od granice Irana.

Sredinom jula, zbog odgovornosti za ovaj događaj irački sud je na smrt vešanjem osudio Ali Hasama al-Madžida, poznatijeg pod nadimkom "hemijski Ali".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: