"Internet preskup, nedostaje Voip"

Ministarka za telekomunikacije i informatičko društvo smatra da su cene računara prihvatljive, ali da Internet preskup.

Izvor: B92, Beta

Petak, 31.08.2007.

11:26

Default images

Aleksandra Smiljanić kaže da je to slučaj naročito u odnosu na druge zemlje u okruženju. Ona je za list "Danas" kazala da je naročito nepristupačna cena brzog Interneta i navela nezadovoljstvo što vodeća svetska telekomunikaciona tehnologija Voip (prenošenje glasa preko Interneta) još nije prisutna u Srbiji, što bi, kako je rekla, bila najjeftinija varijanta telefoniranja sa inostranstvom.

Prema njenim rečima, prepreka tome je što, ukoliko bi Telekom Srbija uveo uslugu Voip, posledično bi se očekivao značajan pad prihoda, a i smanjenje obaveze pružanja telefonskih usluga svim građanima Srbije.

"Takva situacija očigledno usporava razvoj određenih usluga, jer tu nema konkurencije", istakla je Smiljanićeva.

Ona je preporučila da se zbog toga krene na uvođenje univerzalnih servisa, u kojima bi sve telekomunikacione firme iz prihoda izdvajale sredstva za neprofitabilne telekomunikacione usluge, u početnoj fazi.

Ministarka za telekomunikacije i informatičko društvo Srbije ocenila je da su osim brzog Interneta, u Srbiji nedovoljno iskorišćeni i stručnjaci iz te oblasti i informatički eksperti.

Ona je najavila da će se do kraja godine izdati licence za bežični pristup tehnologiji "vimaks", koja će ruralnim krajevima Srbije omogućiti telefoniranje i pristup Internetu.

Smiljanićeva je takođe navela da će se iz Nacionalnog investicionog plana i programa pomoći fondova Evropske unije dovesti Internet u sve državne institucije, škole i zdravstvene ustanove širom Srbije.

Komentarišući moguće izmene Zakona o telekomunikacijama, ministarka je kazala da su "potrebne hitne" izmene tog zakona, zbog neprecizne definicije inspektorske nadležnosti i unošenja izmena u skladu sa usklađivanjem sa direktivama Evropske unije iz oblasti telekomunikacija.

Ceo intervju čitajte u rubrici Pregled štampe, a više o informacionim tehnologijama i stanju u Srbiji možete naći na stranicama Tehnopolisa na B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: