Izbori na Kosovu 17. novembra

Šef UMNIK-a Joakim Riker odlučio je danas da parlamentarne i lokalne izbore na Kosovu zakaže za 17. novembar.

Izvor: Beta

Petak, 31.08.2007.

21:17

Default images

"Na osnovu predloga pregovaračkog tima Kosova od 15. avgusta da se parlamentarni i lokalni izbori na Kosovu održe 17. novembra, ja sam doneo odluku i zakazao izbore za taj datum", rekao je Riker.

Riker je posle sastanka sa pregovaračkim timom Kosova izjavio da će izbori biti odloženi ukoliko se utvrdi da mogu uticati na proces utvrđivanja statusa Kosova, posebno ako bude pokušaja da se održavanje izbora iskoristi za dalje odlaganje donošenja odluke o statusu.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiju izjavio je da je jedinstvena odluka pregovarackcog tima da se izbori održe 17. novembra.

I on je kao i Riker istakao da se ukoliko se proceni da izbori mogu uticati na proces utvrđivanja statusa, može doneti odluka o odlaganju izbora.

Riker je takođe odlučio da se licenciranje političkih stranaka, grupa građana ili pojedinaca za izbore obavi do 12. septembra.

Parlamentarni i lokalni izbori na Kosovu će biti održani po proporcionalnom sistemu sa otvorenim listama, dok će gradonačelnici opština biti direktno birani.

Teritorija Kosova je za opštinske izbore podeljena u 30 izbornih jedinica, koliko ima opština na Kosovu. Na parlamentarnim izborima, Kosovo će biti jedna izborna jedinica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

17 h

Podeli: