"Trojka" za direktne pregovore

Međunarodna trojka ocenila posle drugog kruga pregovora o statusu Kosova da su Beograd i Priština spremni za direktne pregovore.

Izvor: B92, FoNet

Petak, 31.08.2007.

12:12

Default images

Ti bi pregovori mogli da počnu krajem septembra u Njujorku, na marginama zasedanja Generalne skupštine UN-a. U međuvremenu planirani su dodatni odvojeni susreti, od kojih bi prvi trebalo da bude poseta evropskog predstavnika u "trojci" Volfganga Išingera u ponedeljak Beogradu.

On je posle jučerašnjeg sastanka u Beču rekao da će 10. decembar biti definitivni kraj pregovora do kada su, prema oceni Išingera, male šanse za postizanje kompromisnog rešenja za Kosovo.

Predstavnik Evropske unije u posredničkoj "trojci" Išinger izjavio je da Beograd, nažalost, još nije "dovoljno interesantno" opisao svoj predlog proširene autonomije za Kosovo.

Interesovanje posredničke "trojke" za ideje Beograda bio je jedan od najjačih utisaka delegacije Srbije sa sastanka u Beču koji ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić opisuje kao konstruktivan i korektan.

"Sva tri člana 'trojke' su postavljala mnogo pitanja čime su, naravno, pokazali zainteresovanost da shvate šta je ono što Beograd nudi odnosno šta je to suštinska autonomija. Mislim da je ovo jedan dobar početak jer su, kao prvo, oni sada upoznati sa našim predlogom, a, kao drugo, dogovorili smo se da ovaj proces nastavimo i da u najkraćem mogućem roku dođe do direktnih pregovora Beograda i Prištine što je nešto za šta smo se mi zalagali od samog početka", kaže Jeremić.

Jeremić je takođe rekao da će Srbija umeti da na adekvatan način odgovori svakoj zemlji ili organizaciji koja bi učinila korake u pravcu narušavanja teritorijalnog integriteta Srbije, ali je i naglasio da ova vlada neće dozvoliti da Srbija ponovo udje u izolaciju.

"Albanci će pristati ako Vašington bude insistirao"

Kako saznaje Beta, u Briselu vlada mišljenje da će kosovski Albanci pristati da razgovaraju i o samom statusu samo ako Vašington bude upornije insistirao na tome.

Zasad, smatraju diplomate u Briselu, rukovodstvo kosovskih Albanaca za to nije spremno i računa na nezavisnost jer im to i dalje obećava američka administracija.

Takođe, iako su obe zainteresovane strane odbacile ideju podele Kosova, treća zainteresovana strana, odnosno međunarodna zajednica, i dalje pominje ovu mogućnost. Posle evropskog predstavnika u “trojci” i holandskog šefa diplomatije, i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov je na novinarsko pitanje da li bi Rusija podržala podelu Kosova izjavio da će njegova zemlja i međunarodna zajednica prihvatiti svako rešenje o kome se dogovore Beograd i Priština.

Koštunica: Jednostrana nezavisnost je ništavan akt

Premijer Srbije Vojislav Koštunica zatražio je danas od međunarodne zajednice, u razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Švedske Karlom Biltom, da uputi jasnu poruku da je svaka jednostrana nezavisnost Kosova "ništavan i nezakonit akt."

U saopštenju iz Vlade Srbije, navodi se da je Koštunica ukazao da je u procesu rešavanje budućeg uređenja Kosova od najveće važnosti to što je trajno i u potpunosti otklonjena opasnost usvajanja rezolucije u Savetu bezbednosti koja bi Srbiji "otela deo teritorije".

"Predsednik vlade je istovremeno upozorio da insistiranje pojedinih država na Ahtisarijevom planu ukazuje da postoji realna opasnost da albanski separatisti do kraja godine proglase jednostranu nezavisnost", navodi se u saopštenju.

Ministar spoljnih poslova Švedske je rekao da se nada da će kroz novi pregovarački proces biti pronađeno rešenje koje može dobiti saglasnost Saveta bezbednosti UN.

Lavrov: Prihvatićemo sporazumno rešenje

Sergej Lavrov danas nije isključio mogućnost da bi Rusija mogla da podrži podelu Kosova.

Ruski šef diplomatije je, nakon razgovora sa južnokorejskim kolegom u Moskvi, na pitanje novinara da li je Rusija spremna da podrži podelu Kosova, odgovorio da će podržati ono rešenje o kojem se dogovore Beograd i Priština.

Prema njegovim rečima, "sudbinu Kosova treba da rešavaju same strane", odnosno Beograd i Priština.

Lavrov je podsetio da se trenutno vode pregovori između Beograda i Prištine uz posredovanje "trojke" Kontakt-grupe, u kojoj su Rusija, Evropska unija i SAD.

"O čemu se dogovore Beograd i Priština, to ćemo i mi podržati", rekao je ruski ministar a preneo je Itar-Taš.

"Naš zadatak je da stvorimo uslove za pregovore, a ne da donesemo rešenje. Najvažniji je dogovor između Beograda i Prištine", rekao je Lavrov.

Buš i Putin u septembru o Kosovu?

Kosovo treba da bude jedna od tema američko-ruskog samita na marginama predstojeće konferencije Azijsko-pacifičkog ekonomskog foruma u Australiji, saopštila je pres služba američkog Saveta za nacionalnu bezbednost.

Konferencija APEC biće održana 8. i 9. septembra u Sidneju na nivou šefova država i vlada zemalja-članica te organizacije, preneo je danas Itar-tas.

Među temama rusko-američkih razgovora biće i situacija u Iranu, saradnja u oblasti protivraketne odbrane i neširenja nuklearnog naoružanja, pripreme Rusije za ulazak u Svetsku trgovinsku organizaciju.

Američki predsednik Džordž Buš imaće, na marginama Foruma, čitav niz bilateralnih i multilateralnih susreta, a trebalo bi da se sastane i sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom, čije učešće još nije potvrđeno.

Zamenik šefa za međunarodna ekonomska pitanja u američkom Savetu za nacionalnu bezbednost Den Prajs rekao je na konferenciji za novinare da još nije izvesno na kojem će nivou Rusija biti predstavljena na konferenciji APEC.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: