"Pomagali smo porodici Rugova"

Zoran Anđelković izjavio je danas pred Haškim tribunalom da je Šainović od njega tražio da pomogne porodici Ibrahima Rugove.

Izvor: Beta

Četvrtak, 30.08.2007.

20:02

Default images

"Tokom razgovora Šainovića sa Rugovom u aprilu 1999. u Prištini, Šainović je od mene tražio da Privremeno izvršno veće (PIV) humanitarno pomogne porodici Rugova", posvedočio je svedok odbrane, Zoran Anđelković, koji je tada bio predsednik PIV Kosova i ministar za omladinu i sport Srbije.

"Mislim da su tada u Rugovinoj kući bile 34 osobe. Moji saradnici odneli su im pomoć - pampers pelene, makarone, brašno i druge stvari", kazao je Anđelković.

Tadašnji potpredsednik Savezne vlade zadužen za Kosovo, Nikola Šainović optužen je za zločine nad kosovskim Albancima u prvoj polovini 1999. godine.

Dok ga je ispitivao Šainovićev branilac Toma Fila, Anđelković je, kao i prethodni svedoci odbrane, negirao da je na Kosovu 1998-99. postojala "zajednička komanda" vojske i policije, čiji je on bio član, a na čijem je čelu, prema optužnici, bio Šainović.

Anđelković je potvrdio da je od jula do kraja septembra 1998. godine prisustvovao sastancima na kojima su bili i Šainović, predstavnici Socijalističke partije Srbije, i generali vojske i policije, ali je naglasio da to nije bila "zajednička komanda", već su razmenjivane informacije.

"Da se ti skupovi nazivaju 'zajedničkom komandom' prvi put sam čuo u razgovoru sa istražiteljima haškog Tužilaštva 2004. godine", napomenuo je svedok.

Anđelković je tvrdio i da Šainović nije bio nadređen ostalim političkim zvaničnicima i oficirima.

"Garantujem da u tom sastavu 'zajednička komanda' nije postojala... Ja sam oficire VJ viđao pre rata i posle okončanja sukoba, jer su svi otišli iz Prištine. Da li je bilo neke komande, ja zaista ne znam, ali komande u kojoj smo bili Šainović i ja sasvim sigurno nije bilo", naznačio je svedok.

Pošto mu je branilac Toma Fila predočio zapisnik za sednice "zajedničke komande", održane početkom juna 1999. u hotelu Grand u Prištini, koji je Tužilaštvo uvelo u spise, Anđelković je rekao da je na tom sastanku niko nikome nije komandovao, ponavljajući da su samo razmenjene informacije.

"Svako je rekao ono što zna - Šainović nas je obavestio o pregovorima Slobodana Miloševića i Martija Ahtisarija u Beogradu, a oficiri VJ su govorili o bombardovanju na granici", kazao je svedok.

Anđelković je tokom iskaza napomenuo i da su mu predstavnici Tužilaštva Haškog tribunala tokom razgovora početkom 2004. nudili da bude svedok optužbe na suđenju Slobodanu Miloševiću, ali da je on to odbio.

Iskazom Anđelkovića, odbrana Nikole Šainovića okončala je svoj dokazni postupak.

Sudsko veće Ijana Bonomija u nastavku suđenja će slušati svedočenja u odbranu trećeoptuženog, generala Dragoljuba Ojdanića.

Zajedno sa Šainovićem i Ojdanićem, za prisilno premeštanje, deportacije, ubistva i progon Albanaca sa Kosova 1999. optuženi su tadašnji predsednik Srbije Milan Milutinović i generali Nebojša Pavković, Vladimir Lazarević i Sreten Lukić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: