CG: Ratni zločini šefa policije?

Tužilaštvo u Podgorici podnelo je krivičnu prijavu protiv šefa kriminalistike u ulcinjskoj ispostavi policije Sretena Glendže.

Izvor: FoNet

Četvrtak, 30.08.2007.

09:20

Default images

Sumnja se da je on počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva, saznaju Vijesti pozivajući se na izvore bliske istrazi. Izvori lista su rekli da se Glendža sumnjiči da je tokom 1992.godine bio odgovoran za hapšenje i deportaciju više osoba muslimanske nacionalnosti iz BiH. Glendža je u to vreme bio načelnik ulcinjskog Odeljenja bezbjednosti.

Policija proverava navode iz prijave i saslušava svedoke, rekao je izvor podgoričkog dbevnika.

Iz Ulcinja je pre 15 godina deportovano osam građana BiH i izručeno vojsci Republike Srpske. Preživeo je samo jedan koji je bio načelnik policije u jednom bosanskom gradiću i koji je razmenjen dok su ostali nestali u ratu.

U Višem sudu u Podgorici u toku je istraga protiv petorice bivših funkcionera crnogorske policije osumnjičenih za deportaciju muslimanskih i srpskih izbeglica u maju 1992. godine iz Crne Gore u Republiku Srpsku.

Prema zahtevu za sprovođenje istrage, za ratni zločin protiv civilnog stanovništva osumnjičeni su bivši pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Milisav Marković, načelnik Centra bezbjednosti Herceg Novi Milorad Ivanović, operativac SDB u Herceg Novom Duško Bakrač, komandir policije Milorad Šljivančanin i načelnik Centra bezbednosti Bar Branko Bujić.

Svi osumnjičeni odbacili su krivicu za ovaj zločin.

Službenici CB Herceg Novi i Bar uhapsili su 83 Muslimana i Srbina koji su imali status izbeglica i predali ih policajcima SUP Foče, Čajniča, Srebrenice i Trebinja. Deportovani Muslimani su vrlo brzo ubijeni.

Istraga o ovom predmetu pokrenuta je 18. februara 2006. godine, a usporena je zbog činjenice da se Momir Bulatović, bivši predsednik Crne Gore, već četiri puta nije odazvao da svedoči u toj istrazi.

Osim Bulatovića, planirano je i saslušanje još dvojice važnih svedoka - nekadašnjeg šefa DB-a i zamenik ministra policije Boška Bojovića i Nikole Pejakovića, navodi list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: