Zapadni orkestar u Iranu

Jedan nemački simfonijski orkestar biće prvi koji gostuje sa Zapada u Iranu od islamske revolucije 1979. godine.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.08.2007.

12:50

Default images

Orkestar je stigao u Teheran, gde će imati dva nastupa. Tokom turneje simfonijski orkestar iz Osnabrika izvodiće, između ostalog, muziku Betovena i Bramsa, uzvraćajući na prošlogodišnju posetu simfonijskog orkestra iz Teherana tom gradu na severozapadu Nemačke.

Kako prenose agencije, članice nemačkog ansambla tokom nastupa moraće da nose islamsku maramu.

Nemački predstavnici ističu da poseta nema nikakve veze sa politikom i da je veća kulturna razmena između Irana i zapadnog sveta njen jedini cilj.

"Moja želja je da se ljudima iz obe zemlje pokaže da jedni drugih ne treba da se boje i da je upoznavanje veliko zadovoljstvo", izjavio je direktor letnjeg festivala u Osnabriku, Mihael Drejer.

"Nadam se da će kulturna razmena između Irana i Nemačke i zapadnog sveta biti sve normalnija stvar", rekao je on dodajući da je odbio zahtev trojice nemačkih poslanika da se priduže turneji kako bi se izbegla njena politizacija.

Zapadna klasična muzika nije bila prihvatana odmah po revoluciji, ali se poslednjih godina polako vraća sa emitovanjem na radiju ili izvođenjem na koncertima.

Pod islamskim režimom do sada, međutim, nije nastupao nijedan orkestar iz zapadnih zemalja.

Nemački simfonijski orkestar u Teheranu na svom programu neće imati dela iranskih kompozitora. Drejer je izjavio da ansambl nije imao dovoljno vremena za probe dela iranskih kompozitora.

Dirigent Herman Baumer objasnio je da su članice orkestra morale da vežbaju da sviraju sa maramom na glavi.

"One nisu navikle da tako nastupaju, ali sam veoma zadovoljan da su se oprobale i uspele i u tome. Muzika je ono što je najvažnije", kazao je on, navode agencije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: