Jat tražio novac za gašenje požara

Za iznajmljivanje Jatovih aviona za gašenje požara direktor te eskadrile Slobodan Mišković tražio 55.000 dinara po satu leta.

Izvor: B92, Blic

Četvrtak, 30.08.2007.

16:42

Default images

Mišković, koji je sa avio-flotom u Grčkoj, juče je uporno odbijao da odgovori na pitanje zašto je avijacija tog javnog preduzeća, čije ogromne gubitke godinama plaćaju građani preko budžeta Vlada Srbije, tražila novac za gašenje požara u Srbiji, piše Blic. Cena je za državu bila previsoka, kažu nadležni.

Interesantno je da u vanrednoj situaciji, koja je Srbiju zahvatila u julu, po pitanju Jatove ponude nije reagovala ni Vlada Srbije, iako su njeni stranački funkcioneri u Upravnom odboru tog preduzeća.

"Vlada Srbije uopšte nije razmatrala mogućnost da angažuje „Jat“ za gašenje požara - rečeno je „Blicu“ u vladinoj kancelariji za medije.

Načelnik Uprave za spasavanje MUP-a Srbije Predrag Marić potvrdio je za B92 da je Jat ponudio svoje poljoprivredne avione po toj ceni, ali da je to odbijeno zbog njihovog slabog kapaciteta, a ne traženog novca.

“Prvog dana praktično smo imali kontakt sa ruskim kolegama i potvrdu da će njihov avion doći. Podsetiću vas, nosivost je 40 tona, i ta pomoć je bila besplatna. Radilo se o izuzetno velikim površinama, pa je mogućnost delovanja poljoprivrednih aviona JAT-a bila veoma sužena. To je bio onaj odlučujući faktor, koji je presudio da odustanemo od toga", kaže on.

U Jatu, B92 nije uspeo da dobije komentar.

Prema podacima Javnog preduzeća "Srbijašume“, samo u poslednjih deset dana jula u Srbiji je izgorelo više od 19.500 hektara šuma, livada i pašnjaka.

Direktna šteta koju je tada u Srbiji prouzrokovalo oko 3.000 požara procenjena je na 760 miliona dinara, odnosno oko devet i po miliona evra, u koje su uključeni troškovi gašenja i sanacije ovih površina.

Za sanaciju samo jednog hektar šume potrebno je oko 5.000 evra. Veći problem je što je za formiranje novih šuma, kakve su bile pre požara, potrebno od 30 do 50 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: