Amerikanci najviše naoružani

Ženeva -- Na svakih sto stanovnika Sjedinjenih Američkih Država dolazi 90 pušaka ili pištolja, što tu naciju čini najviše naoružanom na svetu.

Izvor: Tanjug
Podeli

Američki građani poseduju 270 miliona, od ukupno 850 miliona prijavljenih komada vatrenog oružja na svetu, procenjeno je u izveštaju Instituta za međunarodne studije sa sedištem u Ženevi.

"Otprilike jedan komad vatrenog oružja pripada svakom sedmom stanovniku sveta. Ako izuzmemo SAD, međutim, ovaj odnos je jedan na svakih deset stanovnika," kaže se u izveštaju i dodaje da oko 4,5 miliona, od osam miliona novih komada oružja, odlazi u Sjedinjene Američke Države.

Druga po redu po posedovanju svetskog arsenala oružja je Indija, sa oko 45 miliona pištolja i pušaka, ne računajući naoružanje policije i vojske, a treća je Kina sa 40 miliona komada privatnog oružja.

Na listi dalje slede Nemačka, Francuska, Pakistan, Meksiko, Brazil i Rusija, preneo je Rojters.

Ako se posmatra posedovanje oružja po glavi stanovnika, na drugom mestu, posle SAD je Jemen, sa 61 komadom na 100 ljudi, za njim slede Finska sa 56, Svajcarska sa 46, Irak sa 39 i Srbija sa 38.

Po 30 komada oružja na svakih 100 stanovnika imaju Francuska, Kanada, Švedska, Austrija i Nemačka, dok je u mnogim siromašnim zemljama koje se suočavaju sa nasiljem, ovaj odnos mnogo manji.

U Nigeriji, na primer, na svakih 100 stanovnika dolazi samo po jedan komad vatrenog oružja.

U izveštaju se dodaje i da je samo 12 odsto civilnog oružja registrovano kod vlasti, zbog čega tačne procene nije moguće napraviti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 110 idi na stranu