Šteta od požara 432 miliona

Direktna i indirektna šteta od požara koji je u julu pogodio Deliblatsku peščaru iznosi 432 miliona dinara, navode nadležni.

Izvor: Beta

Sreda, 29.08.2007.

17:01

Default images

Direktorka Javnog preduzeća Vojvodina šume Marta Takač je na konferenciji za novinare u Novom Sadu kazala da je u požaru izgorelo ukupno 546 hektara uglavnom borove i bagremove šume, i dodala da za revitalizaciju tih površina treba obezbediti 35 miliona dinara.

"S obzirom na to da pošumljenost u Vojvodini ne premašuje šest odsto, čak i da izgori samo hektar šume u Vojvodini, šteta bi bila velika, tako da su podaci o posledicama požara u Deliblatskoj peščari poražavajući", kazala je Takačeva.

Dodala je da je Vojvodina područje sa najmanje šume u Evropi i da joj nedostaje oko 180.000 hektara šume.

Prema njenim rečima, u Deliblatskoj peščari u toku je sanacija požarišta, a na jesen bi trebalo da počne pošumljavanje.

Takačeva je kazala da u Deliblatskoj peščari "savršeno funkcioniše" video nadzor, ali u ovom slučaju to nije bilo od pomoći da se otkrije uzrok požara, jer je vatra planula tokom noći.

"Požar je došao iz vikend naselja, ali uzročnik još nije otkriven, tako da se ne može tvrditi da je kriv ljudski faktor", kazala je Marta Takač.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: