Otkriven spomenik Rokiju u Žitištu

Žitište -- U centru Žitišta, sela kod Zrenjanina, sinoć otkriven spomenik filmskom junaku Rokiju Balboi kog je tumačio Silvester Stalone.

Izvor: B92, Beta
Podeli

Spomenik, delo hrvatskog vajara Borisa Staparaca, visok je tri metra a izvajan je po liku Stalonea koji je igrao i režirao šest filmova iz serijala o Rokiju Balboi. Otvaranje spomenika centralni je događaj privredne manifestacije "Pile fest" koja se pod pokroviteljstvom kompanije "Agroživ" održava u Žitištu od 16. do 20. avgusta.

Kada se pročulo da je u Žitištu pokrenuta inicijativa da se Rokiju podigne spomenik, mnogi su mislili da je reč o nekakvoj šali, a bilo je i
zlonamernih komentara, kaže Bojan Marčeta, idejni tvorac projekta i predsednik udruženja ljubitelja Rokija Balboe.

"Imali smo prepreku u 80 odsto naroda u Srbiji koji su mislili da smo ludi, koji nisu shvatili priču, nisu shvatali da je to marketing i skretanje pažnje na sebe, na jedno malo mesto od 3.000 stanovnika", kaže Marčeta.

"Takva ideja je uzburkala medije i u srbiji i šire, i zaista u ovom trenutku niko u Srbiji ne može da kaže da ne zna gde se Žitište nalazi", rekao je Zoran Kasalović, predsednik opštine Žitište.

Spomenik od modeliranog betona radjen je četiri meseca, a njegov autor hrvatski vajar Boris Staparac lik Rokija uradio je besplatno.

Otkrivanje spomenika propraćeno je performansom muzičara Ramba Amadeusa koji je sa svojim bendom zabavljao više hiljada posetilaca. Nakon njega nastupio je i beogradski rok sastav Van Gog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 507 idi na stranu