Tadić: Kazniti odgovorne za Oluju

Boris Tadić kaže da se mora utvrditi odgovornost onih koji su tokom akcije Oluja prognali 250.000, a ubili 2.500 Srba.

Izvor: FoNet, Beta

Petak, 03.08.2007.

12:36

Default images

"Stalno ću podsećati i zahtevati da svi koji su počinili zločine moraju odgovarati pred licem pravde", rekao je predsednik Srbije nakon što je u crkvi Svetog Marka u Beogradu upalio sveću za pomen žrtvama "Oluje".

Pres služba predsednika saopštila je da je Tadić u razgovoru sa predstavnicima Udruženja porodica nestalih i ubijenih u vreme "Oluje" ponovio zalaganje da se utvrdi odgovornost svih onih koji su počinili zločine.

Tadić im je preneo da je u razgovorima koje je imao sa hrvatskim predsednikom Stjepanom Mesićem insistirao da se pitanja prognanih Srba rešavaju na efikasniji način, što uključuje obezbeđivanje sigurnosti, prava na zapošljavanje, kao i ispunjavanje svih drugih prava koja su im oduzeta tokom rata, piše u saopštenju.

Akcija "Oluja" počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom Hrvatske vojske, policije i Hrvatskog vijeća obrane na područja Banije, Like, Korduna i severne Dalmacije (samoproklamovana Republika Srpska Krajina). Dan kasnije hrvatska vojska ušla je u gotovo napušten Knin i istakla hrvatsku zastavu.

Pupovac: Srbi će obeležavati mesta stradanja

Milorad Pupovac kaže da će srpska zajednica u Hrvatskoj nastaviti da obeležava mesta stradanja Srba tokom perioda 1991-1995.

Poslanik srpske nacionalne manjine u Saboru, Pupovac je objasnio da je "sigurno da je egzodus Srba u vreme Bljeska i Oluje iz 1995, ali i događaji 1991. ili 1993. godine nešto što je sastavni deo kolektivne memorije Srba u Hrvatskoj, što želimo da manifestujemo".

Rekao je i da za Srbe u Hrvatskoj ne postoji samo jedan dan progonstva, bez obzira na to koliko su Bljesak i Oluja bili dramatičan egzodus.

"Česta i brojna izgnanstva Srba iz gradova jednako su važna. Odredićemo dan kojim ćemo obeležiti i označiti činjenicu da su mnogobrojni naši sunarodnjaci mimo svoje volje morali da napuste svoje domove, pod pritiskom ili pod direktnom pretnjom, svejedno", kazao je Pupovac.

U Hrvatskoj je 5. avgust državni praznik, koji se slavi kao Dan pobede i domovinske zahvalnosti za akciju Oluja kojom su pod hrvatsku upravu vraćeni poslednji delovi teritorije koje su držali pripadnici srpskih vojnih jedinica. Od 2000. godine taj dan se obeležava i kao Dan oružanih snaga Hrvatske.

Akcija Oluja dovela je do egzodusa više od 200.000 Srba iz Hrvatske.

Izbeglice tuže Srbiju

Predsednik Upravnog odbora Centra za komunikaciju "Pravda" Dragan Sekulović najavio je da će izbegla i prognana lica srpske nacionalnosti iz Hrvatske podići tužbu protiv države Srbije:

"Umjesto jalovih saopštenja, izjava, parastosa, deklaracija, rezolucija i nakon 16 godina poniženja izbjeglih i prognanih lica od strane svih vlada Srbije, da bi se konačno nakon 12 godina ignorisanja naših problema, podigla prva zajednička tužba izbjeglih i prognanih lica srpske nacionalnosti iz Republike Hrvatske koji su u Srbiji, a protiv države Srbije za učešće u etničkom čišćenju i izdaji vlastitog naroda", kazao je on.

Sekulović kaže i da su srpske snage, nekoliko dana pre napada hrvatske vojske, demontirale raketni sistem odbrane, da su dislocirane rakete, smenjen ratni komandant, a postavljen specijalista za evakuaciju stanovništva, te da su hrvatske snage imale kompletan raspored minskih polja koja su štitila RS Krajinu.

On je dodao da se podrazumeva i tužba protiv Republike Hrvatska i da će se, ako treba ići do Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

"Trkulja i saradnici" tuže Hrvatsku

Predsednik organizacije "Trkulja i saradnici" koja se bavi prikupljanjem materijala o zločinima tokom “Oluje” najavio je danas da će Ustavnom sudu Hrvatske biti podneta tužba kojom se traži da van snage bude stavljen zakon koji je omogućio ukidanje instituta stanarskih prava u toj zemlji.

On je ocenio da je taj zakon neustavan pošto, suprotno sporazumu o sukcesiji, onemogućava da Srbima koji su prognani za vreme rata od 1991. do 1995. godine bude vraćeno oko 40.000 stanova.

Na konferenciji za novinare u beogradskom Medija centru, povodom 12-godišnjice hrvatske vojne operacije "Oluja" Trkulja je ukazao da su odredbe sporazuma o sukcesiji ugrađene u hrvatski Ustav, koji je stariji od spornog zakona usvojenog 1996. godine.

Trkulja je najavio da će posle ove, uslediti još dve ustavne tužbe - najpre ona kojom se traži preispitivanje i ukidanje Zakona o naknadi imovine, a potom i onog koja onemogućava konvalidaciju rada, kao i tužba za naknadu ratne štete izgnanim Srbima.

On je podsetio da je hrvatska državna Agencija za nekretnine "kriminalnom preprodajom stanova" oštetila izbeglice i prognane Srbe za više od šest milijardi evra, kao i da Hrvatska odbija da Srbima prizna radni staž koji su stekli u bivšoj Republici Srpskoj Krajini.

Tužbu za ratnu štetu, kako je kazao, priprema deo njegove organizacije u Velikoj Britaniji i "ona će obaviti taj deo posla u Hrvatskoj".

Čestitka Sanadera za Dan pobede

Predsednik Vlade Hrvatske Ivo Sanader danas je, uoči 12. godišnjice akcije Oluja, uputio čestitku hrvatskom narodu i svim hrvatskim građanima povodom Dana pobede i domovinske zahvalnosti.

U Hrvatskoj je 5. avgust državni praznik, koji se slavi kao Dan pobede i domovinske zahvalnosti za akciju Oluja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: