Na Egzitu najviše Britanaca

Festival Egzit ove godine je posetilo 190.000 ljudi, a nešto više od polovine gostiju bili su stranci.

Izvor: B92

Sreda, 01.08.2007.

09:25

Default images

Na najvećem međunarodnom muzičkom festivalu u regionu ove godine prvi put je bilo više stranaca nego domaće publike. Stranci su činili 51 odsto posetilaca, a ove godine posetioci iz inostranstva naveli su pozitivnije mišljenje o Egzitu i Srbiji.

Na Petrovaradinskoj tvrđavi je sredinom jula bilo više Britanaca nego mladih iz Srbije, makar prema rezultatima istraživanja tokom festivala.
Više od 400 izvođača tokom četiri dana festivala, pored domaće, pratila je i publika koja je došla iz 52 države.

Jedan posetilac je prosečno trošio 1.600 dinara za veče, a prosek su podigli stranci koji su trošili duplo više od posetilaca iz Srbije.

Koordinator istraživanja Predrag Okanović kaže da je najviše primedbi bilo na gužvu i otežano kretanje po tvrđavi.

"Kada je reč o programu, najzadovoljniji su ljubitelji hip-hipa i elektronske muzike, koji su festivalu dali ocenu četiri. Za razliku od njih, pomalo razočarani ljubitelji gitarske muzike festival su ocenili trojkom", kaže on.

"Kada je reč o slici Srbije, posle katastrofalnih rezultata iz prošlogodišnjeg istraživanja, ove godine je zabeležen pomak", kaže on.

U anketi koju je sprovela agencija TIM anketirano je 1.300 posetilaca festivala i kampa.

Egereši: Kamp tolerancije popravio imidž Srbije

Potpredsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši je izjavio da je nedavni omladinski kammp u Bačkoj Topoli poboljšao imidž Srbije u Evropi.

"Mladi su otišli vrlo zadovoljni iz kampa i njihovi utisci o Bačkoj Topoli, Vojvodini i Srbiji su izvanredni", rekao je Egereši.

U Kampu tolerancije mladih Dunavskog regiona koji je održan od 22. do 30. jula, učestvovalo je oko 200 mladih iz Nemačke, Mađarske, Slovačke, Hrvatske, Rumunije, Srbije.

Egereši je kazao da će Kamp tolerancije i sledećeg leta biti održan u Bačkoj Topoli, iako su kandidati za organizatore kampa bili nemački Ulm, austrijski Linc, kao i Rumunija.

"Kamp mora da ostane u Bačkoj Topoli, u multietničkoj, višejezičnoj, multikonfesionalnoj Vojvodini. Smatramo da je takva Vojvodina najbolje mesto za održavanje Kampa tolerancije", rekao je Egereši.

On je najavio da će u Bačkoj Topoli biti osnovan i Evropski centar za toleranciju, uz podršku Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, koji je podržao i organizaciju Kampa tolerancije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: