I Jočić protiv "NATO-države"

Izjavama članova Vlade iz DSS-a da treba sprečiti SAD da naprave NATO-državu na Kosovu, pridružio se i ministar Dragan Jočić (DSS).

Izvor: B92

Četvrtak, 16.08.2007.

13:48

Default images

Jočić je izjavio da se "više ne može prikriti" namera NATO-a da od Kosova napravi "svoju marionetsku državu". Ministri iz Demokratske stranke za sada ćute na izjave svojih kolega povodom Kosova, što politički analitičar Jovo Bakić vidi kao recept po kome funkcioniše Vlada Srbije.

Ministar Dragan Jočić izjavio je da je Ahtisarijev plan napravljen kako bi teritorija Pokrajine postala vlasništvo NATO-a jer taj plan Alijansi garantuje neograničenu vlast u u navodno nezavisnom Kosovu:

"Bombardovanje Srbije dobija puno i pravo objašnjenje u Ahtisarijevom planu, odnosno u pravljenju prve NATO-države. Ukoliko SAD imaju nameru da grade normalne odnose sa Srbijom, a trebalo bi, onda se mora odustati od ovog opasnog eksperimenta koji je započet protivpravnim i nadasve nemilosrdnim rušenjem naše zemlje", kazao je Jočić u izjavi za medije.

Prehodno su slične izjave dali i ministar obrazovanja Zoran Lončar i Slobodan Samardžić, ministar zadužen za Kosovo.

Vojni analitičar Zoran Dragišić ne razume šta ministri iz DSS-a žele da kažu često upotrebljavanim izrazom "NATO-država", ali smatra da bi brojne optužbe tog tipa svakako mogle da naruše deklarativne ciljeve Srbije o evroatlantskim integracijama.

"Apsolutno se slažem sa ministrom Samardžićem da nezavisno Kosovo ne bi bila ni prosperitetna država niti bi to bila država zasnovana na nekim evropskim standardima, ali šta je to NATO-država; mislim da bi to trebalo da bude pojašnjeno, s obzirom da je to već nekoliko puta iz Vlade Srbije stiglo", kaže Bakić.

"S druge strane, ono što je sigurno jeste da proces našeg približavanja NATO-u kroz program Partnerstvo za mir na ovaj način sigurno neće biti ubrzan niti poboljšan, a u ovom trenutku mislim da je kvarenje odnosa Srbije i NATO-a ono što najmanje treba Srbiji", dodaje on.

DS bez reakcije na izjave

Ministri iz Demokratske stranke za sada su bez reakcije na oštre izjave svojih kolega uperene protiv NATO-a.

U kabinetu Božidara Đelića, potpredsednika Vlade zaduženog za evropske integracije, rečeno je za B92 da ne žele da komentarišu ono što su verovatno lični stavovi pojedinih ministara.

Politički analitičar Jovo Bakić ocenjuje da nije čudno što Vlada zauzima oštriji stav u ovoj fazi rešavanja statusa Kosova i da istupanje DSS-ovih ministara ovim povodom ne predstavlja raskol u kabinetu Vojislava Koštunice:

"Jedan deo Vlade vodi aktivniju politiku u jednom segmentu i onda ga ovaj drugi deo Vlade ćuteći sledi, jer ćutanje je znak odobravanja. S druge strane, u nekim drugim segmentima, recimo u ekonomskoj politici, ovaj drugi deo Vlade ima glavnu reč, a ovaj prvi deo Vlade to sledi. Tako da su se oni prosto raspodelili po različitim pitanjima."

Bakić kaže da su sve stranke u Vladi opredeljene za pridruženje Evropskoj uniji, ali da je ulazak u NATO sasvim drugo pitanje.

Kada vreme za tako nešto dođe, tek onda možemo očekivati da od svake stranke pojedinačno čujemo šta misli o članstvu Srbije u NATO-u, dodaje Bakić.

Ehart: NATO ne pravi državu na Kosovu

Komandant Kforove multinacionalne brigade Istok Daglas Ehart odbacio je tvrdnje pojedinih srpskih zvaničnika da NATO forimira državu na Kosovu, prenose prištinski elektronski mediji.

"NATO nema nameru da na Kosovu formira državu jer je ovde u mirovnoj misiji. U procesu definisanja statusa Kosova angažovane su Ujedinjene nacije, Evropska unija, SAD", rekao je Ehart na konferenciji za novinare u Gnjilanu.

Ehart je naveo da Kfor ima veoma dobre odnose sa oružanim snagama Srbije.

Veliki i neumesni korak unazad

Vojnopolitički analitičar Aleksandar Radić kaže za B92 da ga retorika DSS-a neodoljivo podseća na 1999. godinu i ponašanje Miloševićevog režima.

On ocenjuje da je očigledno da DSS pokušava da nađe novi spoljnopolitički put za Srbiju, okretanjem ka istoku, protivnicima NATO-a, i podseća da je nešto slično pokušao i Milošević.

Radić kaže da je vrlo neobično da niko iz DS-a ne reaguje jer će upravo oni imati problem u razgovorima sa zapadnim partnerima:

"Mislim da Vlada Srbije ulazi u jednu vrlo opasnu igru. Do sada smo mogli da govorimo samo o tome da nije definisan odnos prema NATO-u, da li je dugoročna strategija da Srbija traži svoje mesto u toj integraciji ili ne, ali sada se otišlo veliki korak unazad", kaže Radić.

"Vokabularom iz 1999, DSS je pokazao da je u potpunosti održala kontinuitet sa Miloševićevim režimom, koji NATO identifikuje kao protivnika, a u situaciji kada su NATO snage prisutne na Kosovu i jedine mogu da zaštite Srbe, mislim da je najblaže rečeno neumesno u NATO identifikovati protivnika", dodaje on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: