Protivljenje privatizaciji “Trepče”

Priština -- Skupštine Kosova se suprostavlja reorganizaciji i privatizaciji kombinata "Trepča".

Izvor: Beta
Podeli

Komisija za privredu, industriju, energetiku, transport i telekomunikacije Skupštine Kosova usvojila je rezoluciju kojom su zatražili da se Rudarsko-topiončarski i hemijski kombinat "Trepča" tretira kao javno, a ne društveno preduzeće. Prema predlogu rezolucije koja će biti upućena Skupštini Kosova na usvajanje proces reorganizacije kombinata i njegova privatizacija ne smeju se dozvoliti.

Kosovska poverilačka agencija, koja je jedina nadležna za privatizaciju društvenih preduzeća, "Trepču" svrstava u red društvenih preduzeća i 
predlaže da se imenuje međunarodni administrator koji će pripremiti reorganizaciju, privatizaciju ili eventualnu likvidaciju kombinata

Komisija je podržala stav Vlade Kosova protiv imenovanja administratora "Trepče", o čemu je premijer Kosova Agim Čeku obavestio šefa UNMIK-a Joahima Rikera.

U rezoluciji se od šefa UNMIK-a zahteva da na osnovu ovlasćenja koja ima "Trepču" proglasi javnim preduzećem.

Prema procenama Ministarstva za energetiku i rudarstvo Kosova, "Trepča" raspolaže rudnim bogatstvom od oko 10 milijardi evra, prema sadašnjim cenama na svetskom tržistu.

Funkcionisanje tog kombinata bi Kosovu godišnje obezbedilo dohodak od 500 miliona evra. Prema tim procenama kombinat ima 53 miliona tona rude, što je dovoljno za  eksploataciju u sledeće 36 godine.

Ekonomija

strana 1 od 39 idi na stranu