O javnosti ugovora o koncesijama

Beograd -- Transparentnost ocenila da je najava da će biti objavljeni ugovori o koncesiji na autoput Horgoš-Požega "korak u dobrom pravcu".

Izvor: Beta
Podeli

U saopštenju nevladine organizacije Transparentnost Srbija navodi se da se "taj korak preuzima sa neopravdano velikim zakašnjenjem", kao i da je potrebno obelodaniti sve ugovore o ustupanju javne imovine.

"Na tome je moralo da počne da se radi odmah nakon zaključivanja ugovora, a najkasnije kada je do nekog ministarstva ili Vlade stigao prvi zahtev za uvid", navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, "kada građani konačno budu mogli da pročitaju i dobiju kopije tog ugovora, to ne bi trebalo smatrati kao ustupak ustalasanom javnom mnenju, već kao obavezu izvršne vlasti da polaže račune o načinu na koji upravlja javnim resursima i obavezu da primenjuje Zakon o slobodnom pristupu informacijama".

U saopštenju se navodi da bi na isti način trebalo postupiti sa svim ugovorima kojima se daju određena prava na javnu imovinu, bilo da je reč o koncesijama, privatizaciji preduzeća, prodaji nepokretnosti, davanju zemljišta u zakup ili nekom drugom vidu raspolaganja.

Ta nevladina organizacija ukazuje da je u nekim sličnim slučajevima do sada, i pored izričitih zakonskih obaveza i rešenja Poverenika za informacije od javnog značaja, stepen uvida javnosti "zavisio samo od dobre volje organa izvršne vlasti".

Šef vladine kancelarije za saradnju s medijima Milivoje Mihajlović izjavio je prošle nedelje da se ugovor o koncesiji za izgradnju autoputa Horgoš-Požega priprema za objavljivanje na sajtu Vlade Srbije. Mihajlović je kazao da to podrazumeva izdvajanje poverljivih podataka čije objavljivanje nisu odobrili koncesionari.

Ekonomija

strana 1 od 39 idi na stranu