SB usvojio rezoluciju o Darfuru

Savet bezbednosti UN je usvojio rezoluciju kojom se omogućava slanje 26.000 vojnika i policajaca u sudanski region Darfur.

Izvor: B92

Utorak, 31.07.2007.

22:39

Default images

Cilj kombinovane operacije UN i Afričke unije je da zaustavi nasilje u Darfuru gde je više od dva miliona civila pobeglo iz svojih domova i gde je, prema procenama, 200.000 ljudi poginulo u poslednje četiri godine. Operacija će, tokom prve godine, će koštati više od dve milijarde dolara.

Rezolucija dozvoljava upotrebu sile u samoodbrani i obezbeđivanju slobode kretanja za humanitarne radnike i zaštitu civila koji su napadnuti.

Nova sila, međutim, neće imati ovlašćenja da zaplenjuje oružje već će moći samo da ga nadgleda.

Iz rezolucije je izbačena i pretnja daljim sankcijama, ali je britanski premijer Gordon Braun, koji se nalazi u poseti sedištu UN-a, danas naglasio da će, ako se ubistva nastave, "on i drugi udvostručiti napore da se nametnu dodatne sankcije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: