"Potreban pritisak na Hrvatsku"

Branislav Švonja, predstavnik Srba izbeglih iz Hrvatske i BiH, traži rešavanje problema izbeglih i pritisak na Hrvatsku.

Izvor: B92

Utorak, 31.07.2007.

14:32

Default images

Međunarodna zajednica bi trebalo da izvrši pritisak na Hrvatsku kako bi Srbima koji tamo žive bila vraćena sva prava koja su im oduzeta pre 12 godina, izjavio je u Beogradu predsednik Zajednice Srba Hrvatske i Bosne i Hercegovine Branislav Švonja.

Govoreći na konferenciji za novinare povodom 12. godišnjice operacije Oluja, on je rekao da bi Hrvatska pre svega trebalo da vrati stanarska prava, imovinu i pravo na penzije Srbima koji su se vratili u Hrvatsku i da obezbedi održivi povratak u tu zemlju svim izbeglim i raseljenim Srbima.

Švonja je naveo da bi Vlada Srbije i predsednik Srbije trebalo da pokrenu inicijativu da Srbima budu obezbeđena ta osnovna ljudska prava.

"Krajnje je vreme da posle 12 godina taj problem počne da se rešava jer gotovo ništa od onog što je Hrvatska obećala nije ispunjeno. Neiskreni su pozivi hrvatskih zvaničnika da se prognanici vrate", kaže Švonja.

On je ukazao da je po zvaničnim podacima Komesarijata Srbije za izbeglice u Hrvatskoj 40.000 Srba bez stanarskih prava, da za njih 20.000 nije rešeno pitanje penzije i da 280 srpskih sela u Hrvatskoj nema struju.

Švonja je naveo da Srbi u Hrvatskoj u ovom trenutku vode oko 10.000 imovinskih sporova.

"I dalje se traga za 2.700 nestalih Srba. Srbi povratnici u Hrvatskoj ne mogu da dobiju posao. Problem su i optužnice za nepostojeće ratne žločine. U ovom trenutku ima 5.000 prijava, a 700 Srba je osuđeno", kaže on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: