Lajčak: EU jedina alternativa

Visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak kaže da je evropska perspektiva jedina alternativa za BiH.

Izvor: FoNet

Utorak, 31.07.2007.

10:14

Default images

On je izjavio u Banjaluci da je reforma policije ključni uslov za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU. "Previše vremena je potrošeno i sada treba da nađemo rešenje koje je u okviru uslova koje je definisala EU. Nastavićemo razgovore i u Banjaluci i sa svim ostalim partnerima", kazao je Lajčak novinarima nakon razgovora sa premijerom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Komentarišući optužbe lidera Stranke demokratske akcije Sulejmana Tihića da RS opstruiše reformu policije, Lajčak je kazao da se do "sporazuma ne može doći putem optužbi" i istakao da je osnovna stvar da se "postigne rezultat koji će omogućiti BiH da potpiše Ssporazum".

Upitan da li će lokalnim političarima predložiti svoje rešenje za reformu policije kako bi se do septembra postigao dogovor o tom pitanju, on je odgovorio da do septembra ima dovoljno vremena i da veruje da će to vreme "biti iskorišteno u korist BiH".

Prema njegovim rečima, prostor za kompromis nalazi se u okviru tri evropska principa za reformu policije koji podrazumevaju jedinstven državni budžet za policiju, depolitizaciju policijskih snaga i formiranje funkcionalnih policijskih oblasti.

Premijer RS Milorad Dodik naveo je spremnost da radi na rešavanju pitanja koja su uslov da bi BiH u što skorije vreme potpisala Sporazum.

On kaže da podržava napore visokog predstavnika Miroslava Lajčaka da se postigne kompromis o reformi policije u BiH kao ključnom uslovu za potpisivanje sporazuma.

"Mi o reformi policije imamo svoj stav, koji će izneti naš zvanični pregovarač", kazao je Dodik.

On je naveo da je visoki predstavnik danas u Banjaluci o reformi policije razgovarao sa srpskim članom Predsedništva BiH Nebojšom Radmanovićem, koji je i zvanični pregovarač Saveza nezavisnih socijaldemokrata o tom pitanju, i dodao da je Radmanović izneo poznate stavove ove stranke o reformi policije, ali i spremnost na dogovor.

"Kompromisa oko pitanja postojanja policije RS ne može biti", naveo je Dodik, rekavši da bi na "svako nametnuto rešenje o ovom pitanju iz RS stigao adekvatan odgovor".

Tihić: Ne prihvatamo naziv "Policija RS"

Predsednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić izjavio je da njegova stranka u pregovorima o reformi policije neće privatiti da se jedna od lokalnih policijskih oblasti zove Policija Republike Srpske.

"Naš ustupak jeste da se lokalne policijske oblasti dominantno zadržavaju u granicama entiteta. Ali, logično je da one imaju nazive po sedištima gradova: banjalučka, sarajevska…", kazao je Tihić za sarajevski Dnevni avaz.

On je rekao da problem reforme policije jeste stvar RS i njenog odnosa prema tom procesu, navodeći da je Banjaluka do sada odbacila Martensov plan, Vlašićki sporazum, kao i izveštaj Direkcije za reformu policije.

"Mi smo prihvatili sva ta rešenja i više ne možemo davati ustupke RS jer je pitanje reforme policije već dovoljno razvodnjeno i već se dosta odstupilo od tumačenja i načela koja smo na početku dobili i od predsednika bivše Komisije za restrukturiranje policije Vilfreda Martensa i bivšeg visokog predstavnika Pedija Ešdauna", kazao je Tihić.

"Sarajevo podržava mudžahedine"

Premijer Srpske Milorad Dodik izjavio je prethodno da se deportovanje mudžahedina iz BiH sporo odvija zbog podrške koju oni imaju u Sarajevu. Dodik je rekao da je i međunarodna zajednica odgovorna za ovaj problem jer je pustila da takvi ljudi uđu u BiH.

Premijer RS je podsetio na tvrdnju bivšeg ambasadora u Ujedinjenim nacijama Muhameda Šaćirbeja da je nekadašnji visoki zvaničnik SAD Ričard Holbruk prećutno prihvatio da se krše sankcije UN, kako bi se ubacivalo oružje, a time i mudžahedini u BiH.

Dodik je kazao da takva bivša praksa uliva nepoverenje u međunarodnu zajednicu, posebno kada je reč o aktuelnoj reformi policije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: