Usvojen predlog ustava Crne Gore

Ustavni odbor Skupštini Crne Gore predao predlog novog ustava, jezik je crnogorski, a verske zajednice odvojene od države.

Izvor: B92

Utorak, 31.07.2007.

08:04

Default images

Na osnovu predloga, u službenoj upotrebi biće crnogorski jezik, važiće postojeći državni simboli, a verske zajednice, koje se ne pominju pojedinačno, odvojene su od države. Službeni jezik u Crnoj Gori zvaće se crnogorski, rekao je predsdnik parlamenta Ranko Krivokapić i naglasio da o tome ne može biti pregovora.

Predlog novog crnogorskog ustava biće dostavljen parlamentu u ponedeljak pošto je većinom glasova usvojen u Ustavnom odboru, bez prisustva opozicije, čiji su predstavnici napustili sednicu.

Po dostavljanju predloga, skupština treba da zakaže sednicu u roku od 15 dana, a ako predlog novog ustava ne bude usvojen dvotrećinskom većinom, o njemu će se izjašnjavati građani na referendumu.

Predsednik parlamenta Ranko Krivokapić, koji je i predsednik Ustavnog odbora Skupštine, koji je utvrdio predlog novog ustava, kazao je prethodno da su u predlogu ustava ostale razlike iz nacrta tog akta, koje se odnose na ključna politička pitanja, naziv jezika, status crkve.

On je dodao da su u Predlog ustava ugradjeni ključni predlozi Venecijanske komisije i drugih međunarodnih organizacija.
Zastava Crne Gore
Opozicione stranke nisu bile zadovoljne jer sednica odbora nije bila otvorena za javnost, ali su naveli da su i dalje otvoreni za dijalog o kompromisnim rešenjima.

Srđa Brajović iz Pokreta za promene rekao je da vlast želi jednopartijski ustav. "Oni žele da nametnu ustav kroz referendum koji će biti kvazipatriotski i nelegitiman. To je fingiranje demokratije i nametanje ustava, protivno potrebama i stabilnosti Crne Gore", kaže on.

Opozicija nije podnela svoj predlog ustava niti amandmane na postojeći predlog, ali je najavila koordiniranje aktivnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

66 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: