Priznao devetostruko ubistvo

Nikola Radosavljević iz Jabukovca priznao krivicu za ubistvo sudiji iz Negotina, a kao motiv naveo "nepravdu koju trpi".

Izvor: B92

Utorak, 31.07.2007.

14:14

Default images

On je kao motiv za ubistvo devet i ranjavanje dve osobe naveo "nepravdu koju trpi", ali nije objasnio konkretne razloge. B92 saznaje da je Radosavljeviću pre više od godinu dana na Institutu za neuropsihijatrijske bolesti "Laza Lazarević" utvrđena dijagnoza akutne paranoidne psihoze.

Neposredno po hapšenju, Nikola Radosavljević je razgovarao samo s lekarima, ali je na Hirurškoj klinici u Nišu, gde je hospitalizovan, dva sata odgovarao na pitanja istražnog sudije. On je rekao da se seća da je ubio devet i ranio dva meštanina svog sela.

Supruga Nikole Radosavljevića potvrdila je za B92 da je na njenu odgovornost Radosavljević posle samo jednog dana provedenog na Institutu "Laza Lazarević" pušten da bi nastavio lečenje u Beču.

Ona kaže da je on slušao savete lekara ali da je kasnije počeo da odbija terapiju.

"Da, prestao je da uzima terapiju koju su mu odredili", kaže supruga Nikole Radosavljevića Jelenu Radosavljević.

Na pitanje novinara zašto je prestao da uzima lekove ona je odgovorila da je prestao zbog toga što je rekao da se dobro oseća i da neće više da ih pije.

Posle masovnog ubistva u Jabukovcu u medijima se nagađalo o Radosavljevićevom psihičkom stanju. Kako B92 saznaje, njemu je 14. maja 2006. u Institutu "Laza Lazarević" utvrđena dijagnoza.

Direktor te ustanove Dragiša Ranđelović kaže da je Radosavljevića posle napada u autobusu na putu od Beča ka Negotinu na taj institut dovela policija.

"Radna dijagnoza je akutna paranoidna psihoza. On je u uznemirenom stanju doveden i bio je agresivan. Nismo imali podataka da se radi o fizičkoj agresiji, koleginica je zapisala da se radi o postojanju magijskih i sumanitih ideja", kaže Ranđelović.

Dan po prijemu, Radosavljević je na zahtev supruge i brata, suprotno savetu lekara, otpušten sa klinike. Porodica je obećala da će lečenje nastaviti u Austriji, gde Radosavljević živi.

Dok Ranđelović tvrdi da Radosavljević praktično i nije bio njihov pacijent jer je na Institutu proveo jedan dan, Zlatko Nikolić sa Instituta za kriminološka istraživanja smatra da su o tom slučaju lekari ipak morali da obaveste nadležne.

"Moguće je da je bilo propusta ako nisu uzeli podatak o tome da li je bilo oružja. Tada su morali da obaveste MUP, koji oduzima oružje, ali do toga bi došlo i bez puške i s puškom", kaže on.

"Krivicu za to što se porodice u nerazvijenim sredinama stide da kažu da je neko psihički bolestan jer su smanjene mogućnosti, zbog stigmatizacije, leži na tim užim sredinama", kaže Nikolić.

Dragiša Ranđelović kaže da u institutu ne znaju da li je Radovanović posedovao oružni list pre nego što se razboleo. "Oružje može da mu bude oduzeto i ako se u međuvremenu razboli, a onda je lekar dužan da obavesti MUP. Ako ga niko ne leči, na to je obavezna rodbina", kaže on.

Meštani sela Jabukovac su znali da je Radosavljević lečen u Beogradu i Beču, da je tukao suprugu i da je imao sukobe i s policijom. Ipak, niko od njih tada nije prijavio slučaj nikom od nadležnih.

"Čudi me da policija nije reagovala, moglo je tada da se reaguje i to se ne bi desilo. Odakle mu oružje?", kaže jedan meštanin Jabukovca.

"Čudno je da naši organi nisu uzeli u ozbiljno razmatranje i neke mere jer je reč o jednom od najtežih zločina u zemlji. Zašto odmah nisu uzeli naoružanje", pita drugi meštanin.

Okružni sud u Negotinu naložio je psihijatrijsko veštačenje Nikole Radosavljevića. Njemu je određen pritvor, a po službenoj dužnosti za branioca mu je određen advokat iz Negotina.

MUP: Menjaćemo zakon

MUP je u međuvremenu saopštio da "intenzivno radi na izradi novog predloga izmena i dopuna Zakona o oružju i municiji, u kome će inicirati obavezan lekarski nalaz i stručno mišljenje o mentalnom zdravlju podnosioca zahteva".

Poslednjih decenija su se dozvole za nabavljanje, držanje i nošenje oružja izdavale prema važećim propisima koji nisu obavezivali na mišljenje nadležne zdravstvene ustanove, navodi Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Ministarstvo će u svom predlogu insistirati da je podnosilac zahteva u obavezi da dostavi lekarsko uverenje i eventualni stručni nalaz od nadležne ustanove o svom psihofizičkom stanju, pre svega imajući u vidu moguća psihijatrijska oboljenja, koje će se stavljati na uvid MUP-u, navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: