O opozivu Budimirovića ipak 2.9.?

Opštinski sud u Svilajncu opet poništio rešenje OIK-a o odlaganju referenduma za opoziv Dobrivoja Budimirovića.

Izvor: B92

Utorak, 31.07.2007.

20:35

Default images

Sud je ostao pri stavu da važi odluka Opštinske izborne komisije, doneta 10. jula, na koju nije bilo žalbi, da referendum bude održan 2. septembra, kada će o poverenju predsedniku opštine Sviljnaca imati pravo da se izjasni oko 26.500 građana s pravom glasa u toj opštini.

Opštinska izborna komisija je zastupala stav, suprotan ranijoj izvršnoj odluci suda, da referendum treba odložiti sve dok se o tome u vanrednom pravnom postupku ne izjasni Vrhovni sud Srbije.

Iz republičkog javnog tužilaštva u međuvremenu stigao je dopis Opštinskom sudu u Svilajncu u kom se kaže da je zamenik republičkog javnog tužioca Stanko Obradović, posle razmatranja zahteva za zaštitu zakonitosti, a koji je uputio Budimirović, odlučio da ne podigne zahtev za zaštitu zakonitosti protiv sudske odluke da se referendum održi 2. septembra, a izborne radnje počnu 11. jula. To praktično znači da ne postoji ni taj vanredni pravni lek kako bi se iskoristilo pravo nove žalbe.

U međuvremenu koalicija stranaka koja traži opoziv Budimirovića, a čine je Demokratska stranka, G17 plus, Liberalno-demokratska partija i Vlaška demokratska stranka, podnela je, prema rečima predsednika Okružnog odbora DS-a Predraga Milanovića, zahtev Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu kojim traži rešenje situacije u Svilajncu, "gde građani ne mogu da se na referendumu izjasne o opozivu predsednika opštine iako su sakupili potreban broj potpisa za održavanje referenduma".

Opštinski sud u Svilajncu do sada je tri puta poništavao odluke OIK-a protiv čijeg je predsednika Radana Zindovića koalicija stranaka koja traži opoziv Budimirovića podnela krivičnu prijavu zbog "nepoštovanja sudske odluke i zloupotrebe službenog položaja". U Opštinskom sudu u Svilajncu kažu da je za to delo zaprećena kazna zatvora od dve godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: