"Konfederacija Srbije i Kosova"

Brisel bi tokom predstojećih pregovora mogao da promoviše ideju o stvaranju konfederacije Srbije i Kosova, pišu Večernje novosti.

Izvor: FoNet

Utorak, 31.07.2007.

09:05

Default images

"Konfederacija bi bila kompromis prihvatljiv i za Srbe i za Albance, opstala bi zajednička država, granice se ne bi menjale na Balkanu, bila bi izbegnuta ogoljenost rešenja i reč nezavisnost", piše list.

Suštinski, kako se navodi, Kosovo bi imalo isti status kao Srbija, a Albanci bi kroz novi ustav izborili pravo na samoopredeljenje posle određenog vremenskog roka i dobili pravo da se na referendumu izjasne o statusu Kosova.

Konfederacija bi, kako piše list, bila prolazna stanica na putu ka samostalnosti Kosova i "stvaranju nove albanske države na Balkanu, dijametralan stavu Srbije o suštinskoj autonomiji za tu pokrajinu u okviru Srbije i rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija".

"EU ne priprema konfederaciju"

Kristina Gajak, portparolka predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijera Solane, demnatovala je da EU priprema predlog za konfederaciju Kosova i Srbije.

"Zaista ne znam ništa o tome. Kao što vam je poznato, pripremamo novu fazu pregovora koja će uskoro biti početa. Solana je imenovao novog pregovarača, juče se s njim sastao i sada koordiniramo stvari s predstavnicima SAD i Rusije i ohrabrujemo sve za novu fazu pregovora", rekla je Kristina Gajak za Radio Slobodna Evropa.

"Ljubljana će pokušati da ubedi Srbiju"

Kada Slovenija početkom iduće godine preuzme mesto predsedavajuće EU pokušaće da ubedi Srbiju da Kosovu da nezavisnost, a za uzvrat će joj biti pružena šansa da postane članica EU, piše danas Fajnenšel tajms.

Kako prenosi BBC, list podseća da je Rusija blokirala tri nacrta rezolucije UN o Kosovu koje su predložile SAD i EU.

Ali, uprkos svim dosadašnjim teškoćama, šef slovenačke diplomatije Dmitrij Rupel je optimista i kaže da nikada do sada nije osećao tako veliko pouzdanje u odnosima s kolegama iz Srbije, navodi londonski list.

Kao jedina bivša jugoslovenska republika među članicama EU, Slovenija se nada da će, kada bude na čelu EU, uspeti da uspostavi čvršće odnose sa zemljama nastalim raspadom Jugoslavije.

Glavna prednost Slovenije je njeno dobro poznavanje regiona, ali sama ta činjenica ne garantuje mnogo, zaključuje Fajnenšel tajms.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: