Crnom jezeru preti nestanak

Uprava Nacionalnog parka "Durmitor" saopštila je danas da se zapremina Crnog jezera na Durmitoru ovog leta drastično smanjila.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.07.2007.

11:34

Default images

Objavljeno je da je ove godine zabeležen nezapamćeno nizak vodostaj u jednom od dva jezera na Durmitoru, koja zbog lepote nose naziv "gorske oči", i da su to primetili i mnogobrojni turisti koji su se od tropskih vrućina sklonili na ovu planinu.

Saopšteno je da je nastala "degradacija ispunjenosti basena Crnog jezera vodom", ali da nije jasno da li je to zbog smanjenog priliva vode u letnjim mescima ili je otvoren novi ponor kroz koji se izliva voda iz jezera.

Direktor Nacionalnog parka "Durmitor" Tomo Pajović pozvao je naučne institucije da ispitaju pad vodostaja u Crnom jezeru, upozorivši da bi šteta od eventualnog nestajanja jezera na Durmitoru bila nesaglediva.

"Problem nije nimalo bezazlen jer je u pitanju jedan od prirodnih dragulja Durmitora i Crne Gore po kome smo prepoznatljivi širom sveta", poručio je Pajević.

Crno jezero najveće je od 18 ledničkih jezera na Durmitoru, a sa Biogradskim jezerom, koje je zbog erozije tla, takođe, ugroženo, čini poseban turistički brend Crne Gore.

Durmitorski basen puni se iz bezbroj izvora oko Velikog jezera i Mlinskog potoka čije je izvorište natpolovično usmereno u kaptažu gradskog vodovoda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: