Nivo zagađenosti neće se ni meriti

Zagađenost vazduha posle požara u skladištu boja i lakova u Aleksandrovu kod Niša neće ni biti meren, jer su prošla dva dana.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.07.2007.

14:12

Default images

Republički inspektor za zaštitu životne sredine izašao je na mesto akcidenta tek danas. Slaviša Banković iz Odeljenja za akcidente u Nišu kazao je za B92 da nivo zagađenosti vazduha neće biti meren jer je najveći deo skladista izgoreo još preksinoć.

U požaru koji je izbio u subotu uveče potpuno je izgorelo skladište veličine 1.000 metara kvadratnih. Vatra se i dalje povremeno rasplamsava na mestu požara, zbog čega vatrogasci stalno dežuraju. U vazduhu se još uvek oseća miris hemikalija.

U Republičkoj inspekciji za zaštitu životne sredine kažu da je Centar za obaveštavanje dužan da obavesti inspekciju u slučaju akcidenta, a da to u ovom slučaju nije učinjeno.

U niškom Centru za obaveštavanje kažu da se sve informacije šalju Republičkom centru za obaveštavanje koji treba dalje da ih prosledi nadležnim službama.

U Srbiji postoji samo jedna mobilna laboratorija, opremljena za merenje aerozagadjenja prilikom akcidenata, koja se nalazi u gradskom Zavodu za javno zdravlje u Beogradu i u ovom slučaju nije korišćena.

Niški Institut za javno zdravlje meri kvalitet vazduha na unapred određenim mernim tačkama u gradu, koje su daleko od skladišta boja i lakova "Nijansa".

Rezultati tih merenja na mestu skladišta boja i lakova "Nijansa" biće obrađeni za nekoliko dana, ali to neće biti potpune informacije o nivou zagadjenja vazduha za vreme požara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: