Požrtvovanost pilota tokom gašenja

Ministar odbrane Dragan Šutanovac razgovarao je sa pilotima koji su učestvovali u gašenju požara na Staroj planini.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 30.07.2007.

16:34

Default images

Šutanovac je tokom razgovora sa pilotima 119. mešovite helikopterske eskadrile iz Niša ocenio da Vojska Srbije raspolaže sa dovoljno pilota, ali ne i dovoljno ispravnih letelica za gašenje požara i dodao da je za tu namenu neophodno osposobiti još najmanje četiri helikoptera.

Ministar je na prijemu za angažovanje na gašenju požara uručio novčane nagrade pilotima majorima Aleksandru Brzakoviću i Bratislavu Stojanoviću i starijem vodniku prve klase Zoranu Jovanoviću.

Pohvale i nagradno odsustvo od po pet dana dobili su majori Predrag Vojnicalijević, Slađan Petrović, Denis Bašić i Zlatko Dragojlov, kapetan prve klase Boban Savić, kapetan Ivan Becić i stariji vodnici prve klase Saša Božić, Dragan Kostić, Staniša Kostić, Miodrag Stojanović i Vladan Stanković. 

Posada helikoptera MI 8 prošle nedelje provela je u vazduhu više 24 sata i izbacila najmanje 160 tona vode. U vedro koje nosi helikopter može da stane 2.000 litara vode.

Helikopter MI 8 koji je čitave nedelje gasio požare, star je više od 30 godina i jedni je u Srbiji koji u ovom trenutku može da gasi požar iz vazduha.

Samo u četvrtak izbačeno je skoro 50 tona vode, za šta im je bilo potrebno oko osam sati leta. Pilot ovog hellikoptera, major Predrag Vojnicalijević, kaže da im je gust dim smanjivao vidljivost, a samim tim i preciznost prilikom izbacivanja vode.

"Najveći problem je bila ta visoka spoljna temperatura koje je iznosila 42 stepena, a u kabini helikoptera čak 50 stepeni. S obzirom na našu obučenost, mi smo te zadatke uspešno izvršavali uz maskimalano naprezanje helikoptera jer on, kao i svaka mašina, ima neke granice", kaže on.

Helikopter je nabavljen još u vreme JNA i u jednom trenutku se i pokvario. "U jednom trenuku došlo je, da kažem stručno, do razlika u obrtaju motora, što je za nas bio znak da moramo da ga vratimo u bazu u Nišu. I stvarno, uz nadljudske napore naših mehaničara, oni su uspeli to da propave za jedno popodne", kaže Vojnicalijević.

U gašenju požara učestovala su i dva helikoptera  tipa „gazela“ koje su upotrebljavani i za navođenje helikoptera za gašenje požara, a kasnije su navodili i ruski avion.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: