O Išingeru uglavnom pozitivno

Imenovanje Volfganga Išingera za predstavnika EU u pregovorima o Kosovu dočekano uglavnom pozitivno. Konsultacije Solane i Išingera

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.07.2007.

07:34

Default images

Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić izjavio je da je Srbiji najviše stalo da Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija potvrdi predlog Kontakt grupe za pregovore Beograda i Prištine o statusu Kosova.

Samardžić je Beti rekao da je izbor nemačkog diplomate Volfganga Išingera za predstavnika Evropske unije na pregovorima o statusu Kosova nešto što samo po sebi ne bi trebalo komentarisati i dodao da je izbor predstavnika trojke EU, SAD i Rusije najlakši posao.

Vest o imenovanju Išingera naišla je na veliko interesovanje u Prištini. Mediji objavljuju odluku šefa evropske diplomatije Havijera Solane kao udarnu vest, prenoseći najvažnije detalje iz  biografije nemačkog diplomate.

Zvaničnih reagovanja, makar onih sa najvišeg nivoa, još nema, ali je u najvišim političkim krugovima ta odluka primljena sa odobravanjem, o čemu govore izjave predstavnika za štampu u kosovskim institucijama.

Išinger se u Prištini smatra jednim od najboljih poznavalaca prilika na Balkanu i na Kosovu od svih evropskih diplomata. Bio je direktno uključen u sve faze razvoja kosovske krize, od početka devedesetih, kada je Kosovo u međunarodnoj zajednici tretirano kao pitanje ljudskih prava i sloboda, pa do intervencije NATO-a.

U prištinskim diplomatskim krugovima prvi dolazak trojke za pregovore u Prištinu najavljuje se za prvu polovinu avgusta, što bi i formalno označilo početak četvoromesečnih pregovora o statusu Kosova.

Šef diplomatije Nemačke Frank-Valter Štajnmajer zadovoljan je zbog imenovanja Išingera. "Radujem se da se Solana odlučio za jednog Nemca kao predstavnika EU u trojci za kosovske razgovore. Mi smo predložili Išingera jer je on jedan od najboljih poznavalaca regiona", rekao je Štajnmajer u Berlinu.

Štajnmajer je dodao da je sada važno da sve strane iskoriste šanse procesa razgovora da bi se došlo do sporazumnog rezultata.

Solana i Išinger o Kosovu

Visoki predstavnik Evropske unije Havijer Solana razgovarao je sa nemačkim diplomatom Volfgangom Išingerom, koga je EU juče imenovala za svog predstavnika u "trojci" Kontakt grupe o Kosovu.

Solana je sa Išingerom razmenio mišljenje o koracima za pokretanje dijaloga Beograda i Prištine o statusu Kosova, rekla je agenciji Beta Solanin portparol Kristina Galjak.

Visoki predstavnik Unije će "nastaviti da pomno prati situaciju i održava česte veze sa dvema stranama sa ciljem da se postigne trajno i održivo rešenje za kosovsko pitanje", rekla je Galjak.

"Išinger će biti 'dobar policajac'"

Glavna i odgovorna urednica lista Politika Ljiljana Smajlović kaže za B92 da će Išinger biti "dobar policajac".

"Ključ za angažovanje Išingera je činjenica da se on dobro slaže sa Amerikancima, da se s njima dobro slagao u vreme NATO-bombardovanja i što u Vašingtonu veruju da je Išinger za brzu nezavisnost Kosova", kaže ona.

"Išinger će, ipak, biti profesionalac i neće davati izjave od kojih će se ljudima ovde ježiti koža, on je po mom mišljenju odličan i profesionalan diplomata, ali je cilj cele akcije prebaciti na Beograd krivicu za izostanak dogovora", smatra ona. 

"Namera je pokazati da su Rusija i Beograd izolovani u želji da ne dozvole nezavisnost Kosova, a da su zapadne zemlje učinile sve, predložile pet rezolucija, produžile pregovore, angažovale pregovarače i pokušale s novim idejama", kaže ona.

"Ipak je veliki uspeh za Beograd to što su pregovori produženi. Evropske zemlje koje se ne slažu s drastičnim rešavanjem jednog sukoba oduzimanjem parčeta zemlje, imaće sada više argumenata jer je Išinger učestvovao i u pregovorima u Dejtonu", kaže ona.

"Ni u Dejtonu jedna zemlja, Bosna i Hercegovina, nije podeljena, pa zašto bi sada neka druga zemlja, Srbija, bila podeljena?

"Taj argument bi mogao biti u rukama evropskih zemalja i Srbije, koje su protiv toga da oslobodilačkom separatističkom pokretu bude dozvoljeno da formira novu državu kao rešenje za konflikt", kaže Ljiljana Smajlović.

Sejdiu: Bez pregovora o nezavisnosti i nedeljivosti

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu rekao je na vanrednoj sednici kosovske Skupštine da su nezavisnost, celovitost i nedeljivost teritorije, kao i plan specijalnog izaslanika UN za rešenje statusa pokrajine Martija Ahtisarija, pitanja o kojima neće biti pregovora.

Premijer Kosova Agim Čeku rekao je da niko nije očekivao da će Ruska Federacija biti toliko protiv nezavisnosti Kosova i da će Ahtisarijev plan biti doveden u pitanje, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Čeku je upozorio da stanovnici Kosova i njegovi lideri moraju sačuvati poverenje SAD i EU, jer bez te podrške, kako je rekao, Kosovo nikada neće postati nezavisna država.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: