Pola stanovništva Srbije gojazno

Više od polovine odraslog stanovništva Srbije, 54 odsto, ima problem prekomerne uhranjenosti.

Izvor: Beta

Nedelja, 22.07.2007.

14:58

Default images

Mnogi podaci studija sprovedenih tokom poslednjih nekoliko godina pokazali su da savremeni uslovi života uslovljavaju da je energetski unos daleko iznad potrebnog, uz niži nivo fizičke aktivnosti.

Faktori koji doprinose smanjenju nivoa fizičke aktivnosti podrazumevaju sve veću primenu tekovina savremene tehnologije kao što je korišćenje kompjutera, motornih vozila, liftova, ali i smanjenje fizičke aktivnosti u školama i na poslu, stoji u materijalu za seminar na kom će učestvovati oko 200 stručnjaka iz oblasti endokrinologije i bolesti metabolizma.

Gojaznost je povezana s povišenim krvnim pritiskom, dijabetesom, povećanim nivoom masnoće u krvi.

Lekari upozoravaju da se lečenje gojaznosti mora sprovoditi pod nadzorom lekara, a osnovu lečenja čine dijetski režim ishrane prilagođen svakom bolesniku, povećana fizička aktivnost, promena stila života uz moguću primenu medikamenata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: