RRA: Šta se ne sme u medijima

Erotski programi i emisije koje sadrže nasilje mogu biti emitovani od 24 sata do 6 sati, predviđa obavezujuće uputstvo za emitere.

Izvor: Beta

Utorak, 10.07.2007.

11:52

Default images

Uputstvo koje je usvojila Republička radiodifuzna agencija predviđa zabranu emitovanja programa koji sadrže seks, prikazivanje narkomanije i vulgaran jezik, osim ako taj program nije u edukativne svrhe, u vrlo pažljivo postavljenom kontekstu.

Emiteri će morati jasno da označe i upozore staratelje na programe neprikladne za maloletnike, a svaki takav sadržaj, emitovan pre ponoći, mora biti jasno označen oznakom za minimalan uzrast koji ga može pratiti.

Broj koji označava uzrast mora biti u crvenom krugu, na vidljivom mestu, pre, na početku i na svakih 15 minuta tokom programa, u trajanju od jednog minuta, a RRA ima pravo da upozori ili kazni emitere koji se ne pridržavaju tih odredbi ili pogrešno određuju granicu uzrasta.

Deca će moći da se pojavljuju u programima samo uz svoj pristanak i dozvolu roditelja ili staratelja, a predviđena je posebna zaštita kada je maloletnik žrtva, nasilnik ili počinilac nekog krivičnog dela.

Scene seksa ubuduće će moći da se prikazuju samo od ponoći do šest ujutru, a u tom terminu dozvoljeni su i eksplicitni razgovori o seksu na radiju. Emitovanje pornografije dozvoljeno je samo preko kodiranih kablovskih i satelitskih servisa.

Prema kodeksu, nage osobe neće smeti da se prikazuju na televiziji pre 21 časa, izuzev za potrebe obrazovanja ili uz jako umetničko ili uredničko opravdanje.

Narkomanija, pušenje, alkohol i kocka ne smeju biti prikazani u pozitivnom kontekstu, zabranjeno je prikazivanje samoubistva, a emiteri ne smeju ometati istragu, objavljivati sadržaje izvdojene u krivično-pravnom postupku, vršiti pritisak na sud, a moraju štititi identitet službenih i ostalih lica koja vode istragu ili su povezana sa njom.

Emiterima je zabranjeno da prikazuju program koji se odnosi na okultizam, paranormalne pojave, magiju i proricanje sudbine, navodi se u uputstvu.

Dodaje se da se mogu emitovati jedino zabavni programi u kojima se pojavljuje proricanje sudbine, tumačenje horoskopa i slični sadržaji, ali ako to nije jedini sadržaj emisija i bez dodatnog naplaćivanja telefonskih poziva ili SMS-ova.

Sve radio i televizijske stanice, naročito javni servis, dužni su da vode računa o tome da audio i vizuelni aspekti sadržaja programa ne budu iritirajući i da vode računa o pristojnom izgledu i oblačenju osoba koja se pojavljuju u programima.

Dodaje se da se pod nepristojnim oblačenjem podrazumeva pojavljivanje voditelja i drugih učesnika u programu u odeći i obući s pretežno obnaženim delovima tela ili erotskom konotacijom.

"Emiteri su dužni da vode računa da programi bez odgovarajućeg opšteg umetničkog ili drugog konteksta ne izazivaju gađenje, odvratnost i slične ekstremno negativne emocije kod gledalaca".

U uputstvu koje se odnosi na tretman religije i verskih programa navodi se da je zabranjeno tretirati verska učenja "priznatih crkava i verskih zajednica" diskriminatorski i uvredljivo, ali i da je zabranjeno da se u verskim programima nastoji da se gledaoci ili slušaoci direktno pridobijaju i pozivaju da pristupe nekoj crkvi ili verskoj zajednici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: