Tri meseca za ubistvo psa

Ljig, Valjevo -- Mioljuba Savića iz sela Latković kod Ljiga, opštinski sud u Ljigu osudio je na uslovnu zatvorsku kaznu zbog ubistva komšijskog psa.

Izvor: B92, Beta
Podeli

Mioljub Savić je psa svoje komšinice otrovao, a zatim ubio hicem iz lovačke puške. On je kažnjen sa 8.000 dinara i tri meseca zatvora, uslovno na godinu dana. Dragica Stojković, vlasnica ubijenog psa, kaže da je presuda sramna i da će na nju uložiti žalbu. Žalbu najavljuje i sam Savić, iako je priznao delo.

Kaznom je nezadovoljna i organizacija za zaštitu životinja "Orka", koja je protiv Savića i podnela krivičnu prijavu zbog toga što je na bezobziran način usmrtio komšijskog psa, a potom ga vezao za branik svog automobila i "vukao 10 kilometara kroz tri naseljena mesta do gradske deponije u Ljigu".

Kažnjeni Savić te tvrdnje demantuje. "Prvo, nisam odvukao psa nekoliko kilometara, nego samo 300 metara dok nisam našao najlon-vreću i onda ga odneo na smetlište. Ja jesam ubio njega, ali ga nisam vukao 11 kilometara nego nekoliko stotina metara", navodi on.

Tačan motiv za takvu surovost nije utvrđen, a Dragica Stojković, čiji je pas ubijen, pa čak i sestrić Mioljuba Savića, Milorad, tvrde da je optuženi i ranije na sličan način postupao sa životinjama i da ova pas nije prvi koga je ubio.

"Ova presuda je čudna. Očigledno se vidi da je veza jaka, po mom ličnom mišljenju, jer se njegov sin nalazi ovde, da je urgirano i da gospodin posle svega ovoga mučenja mene, moga psa i moje porodice, dobio jednu blagu kaznu za koju nije bilo potrebno da izriče", kaže Dragica Stojković, a sa njom se slaže i Savićev sestrić Milorad, pokazujući psa na kojeg je Mioljub ranije pucao.

"Ovo je moj pas u koga je Mioljub pre dve godine pucao u zadnji deo tela. On sada nosi olovo u zadnjem delu tela. Pucao je iz iste puške iz koje je pucao u Dragičinog psa", kaže Milorad Savić.

Elvir Burazerović iz organizacije za zaštitu životinja "Orka" upozorava da namerna ubistva domaćih životinja nisu retkost i da su kazne za ta nedela, jako male.

"Kazne za ovo delo su svega šest meseci, za kvalifikovani oblik krivičnog dela, i do šest godina zatvora. Verujemo da te kazne moraju biti veće".

U Orki kažu da su u poslednjih deset godina rešena samo tri ubistva domaćih životinja. Kazne za tu vrstu krivičnog dela u EU kreću se od tri do pet godina zatvora, uz velike novčane kazne.

Iako je priznao krivicu, Mioljub Savić najavljuje da će uložiti žalbu na presudu suda. Žalbu, međutim, najavljuje i vlasnica ubijenog psa Dragica Stojanović.

"Lovci mogu da uništavaju lutalice"

Lovočuvar u Lovačkom društvu "Braća Nedići" iz Valjeva, Vlada Pavlović, izjavio je da lovci imaju pravo da uništavaju pse i mačke lutalice i time sprečavaju pojavu i širenje besnila.

Prema saznanjima Bete, Savić se u istrazi branio time da je dugo lovac i da je komšijskog psa, koji je bio agresivan, ubio u svom dvorištu.

Lovočuvar Pavlović je za agenciju Beta tim povodom rekao da, prema odredbama Zakona o lovstvu Srbije iz 1993. godine, lovci imaju pravo da odstrele psa ili mačku ukoliko ih zateknu u lovištu "udaljenom 200 metara od tvrdog objekta ili asfaltnog puta".

Pavlović dodaje da se lovci sada uzdržavaju takvih akcija jer "neće da rizikuju oduzimanje dozvole za lov ili posedovanje oružja" ukoliko ih neko prijavi policiji da su zloupotrebili svoja prava.

Lovačka društva su ranije godinama povremeno sporovodila akcije uništavanja lutalica, a za svakog ubijenog psa ili mačku lutalicu, koji su potencijalni prenosioci besnila sa divljih životinja, najčešće lisica, na ljude, dobijali su "određene poene".

Prema Zakonu o zaštiti životinja Srbije, za krivično delo maltretiranja životinja kazna je šest meseci do tri godine zatvora, a prve kazne već su izrečene u Zrenjaninu, Beogradu i Ljigu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 23 idi na stranu