Kučan za konferenciju o Balkanu

Ljubljana -- Bivši predsednik Slovenije Milan Kučan predložio održavanje evropske konferencije o političkoj budućnosti Balkana.

Izvor: Beta
Podeli

Kučan se u prilogu "Pogled na Balkan", u knjizi "Oblikujte svoju budućnost" Hansa Svobode i Kristofa Solioza, zalaže za konferenciju evropskih država koja bi prosudila o političkoj budućnosti Balkana i o načelima na kojima bi ta budućnost bila postavljena. Prema njegovim rečima, njen cilj bi morao da bude dogovor o trajnijim i hitnim rešenjima, kakva su ona za Bosnu i Hercegovinu i Kosovo.

"U mislima imam dugoročna rešenja, koja jedino mogu doneti stabilnost, demokratiju, mir, bezbednost i blagostanje tom delu Evrope", piše Kučan.

Kučan je naveo da je "međunarodna zajednica do sada ulagala enormno mnogo truda i novca za smirenje prilika na kriznom području SFRJ, ali za rešenje krize nije našla zadovoljavajući odgovor".

"To nije omogućio ni Dejtonski sporazum, koji je zaustavio rat na tlu BiH, što je njegovo izuzetno dostignuće, niti ga donosi predlog specijalnog izaslanika generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Martija Ahtisarija", smatra Kučan. 

On navodi da dosadašnji napori međunarodne zajednice nisu trajnije smirili situaciju na Balkanu jer je previđana činjenica da balkanski konflikti imaju zajedničke istorijske korene, zbog čega ih je potrebno rešavati celovito, uz uvažavanje njihove povezanosti i međusobnog uticaja.

"Uveren sam da bi evropska konferencija o Balkanu znala ponuditi rešenje, koje bi učvrstilo značaj vladavine ljudskih prava, zaštite nacionalnih manjina, lično dostojanstvo i slobodu građana, građansku pluralnu državu koja poštuje razlike, multietničnost i multireligioznost, pre svega toleranciju i dijalog, i produktivnu saradnju država, koje su utemeljene na tim načelima", naveo je Kučan.

strana 1 od 522 idi na stranu