Hrvatska odustaje od tužbe?

Nakon izvinjenja Borisa Tadića građanima Hrvatske, usledila rasprava da li će Hrvatska odustati od tužbe pred Sudom pravde.

Izvor: B92

Subota, 30.06.2007.

13:14

Default images

Predsednik Helsinškog odbora za ljudska prava u Hrvatskoj Žarko Puhovski izjavio je da postoje "dobre šanse" da Hrvatska, posle parlamentarnih izbora najesen, odustane od tužbe protiv Srbije koju, pred Medjunarodnim sudom pravde, tereti za genocid. Komentarišući izjavu, glavni pravni zastupnik Srbije Radoslav Stojanović kaže da je Beograd spreman da spor rešava van suda.

Žarko Puhovski smatra da bi Zagreb lako mogao dokazati umešanost Srbije u sukob u Hrvatskoj ali da sud ne bi prihvatio da zločini koji su počinjeni budu okvalifikovani kao genocid. Iz Hrvatske se čuje i  da bi odluka o sudbini hrvatske tužbe mogla zavisiti od ishoda sudenja bivšem šefu DB Srbije Jovici  Stanišiću pred Haškim tribunalom

Glavni zastupnik Srbije, ambasador Radoslav Stojanović ponavlja da je vansudsko rešenje najbolji model za uspostavljanje pomirenja u regionu, ali da prilike otežava povratak gotovo ratne retorike u hrvatskim medijima.

"Zagrebačkoj televiziji toliko puta je Srbija agresor u Hrvatskoj, koji ne napravio te i t  zločine. Važno je da to prestane, jer moramo tome da priđemo ozbiljno. Nešto je agresija samo ako SB odluči o tome, a sve rezolucije SB koje se odnose na ratove u Jugoslaviji, ima ih stotinu, nigde nema ni reči da je to agresija, ni da je to genocid. Moramo sa tim da prestanemo, da palimo narod i dižemo tenziju, i u takvoj retorici se uspeva da se stvori javno mnenje u odnosu na koje je sada teško vladi Hrvatske da povuče tužbu", kaže Stojanović.

Odrana Srbije u nedavno završenom procesu po tužbi BiH pretočena je u knjigu koja  sadrži sve govore zastupnika kao i transkripte iskaza svedoka koje je pred Medjunarodni sud izvela Srbija. Knjige će, kaže profesor Stojanović, poslužiti postdiplomcima pravnih fakulteta ali bi mogla da razreši neke dileme iz polemike ude korisna i u polimici koja se posle presude razvila u regionu.

"Pravo nije hemija, ovde postoje uvek neke nijanse koje ti možeš da izraziš na drugi način, takva mišljenja su u redu. Međutim, kampanja koja je nastala u Sarajevu i, na žalost, i u Zagrebu, je meni ukazala da sporovi među nama nisu rešeni, ja sam upravo bio da se zameni taj sudski način rešavanja sporova i to sam čak i pred sudom predložio da BiH povuče tužbu i da sednemo da pregovaramo o pomirenju, kako bismo došli do zajedničkog stava, a ne presuda koja prihvata jedan ili drugi stav", kaže Stojanović.

Publikacija sadrži i kompletan tekst presude pa javnost može da pročita na kojim su osnovama doneti zaključci da Srbija nije odgovorna za genocid u Srebrenici niti da se može smatrati saoučesnikom u tom zločinu.

Istovremeno, pred čitaocima su i dokazi na osnovu kojih je sud zaključio da je Srbija prekršila Konvenciju o genocidu time što nije učinila dovoljno da spreči taj zločin, a naročito zbog toga što sudu u Hagu nije izručila Ratka Mladića koji se smatra najodogovornijim za masovno ubistvo Muslimana u Srebrenici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: