O poverenju vladi sledeće nedelje

Predsednik Skupštine Oliver Dulić izjavio da bi rasprava o poverenju vladi mogla biti održana u sledeći četvrtak ili petak.

Izvor: B92

Subota, 30.06.2007.

10:27

Default images

"Zakazaću tu sednicu u dogovoru sa šefovima poslaničkih grupa", rekao je juče Dulić novinarima u parlamentu. Podsetimo, Skupština je juče izabrala poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića, a za ombudsmana - zaštitnika građana poslanici su izabrali Sašu Jankovića. Šabić je bio kandidat Demokratske stranke, dok je Jankovića predložila Demokratska stranka Srbije.

Novoizabrani Ombudsman Saša Janković ocenio je za B92 da je demokratska vlast u Srbiji njegovim izborom poslala poruku da je spremna da pruži dodatnu zaštitu građanskih prava pred državnim organima.

"Mislim da je poseban kvalitet te institucije ne samo što je moguće proveravati da li je ispoštovan zakon u formalnom smislu, već i da li su ta prava ispoštovana brzo i efikasno. Ako utvrdi da je bilo određenih propisa, zaštitnik građana je ovlašćen da zatraži ispravljanje tih propusta i da predloži način kako da se to uradi", kaže Janković.

Janković je pojasnio i da dužnost ombudsmana nije da gradjanima pruža pravnu pomoć.

"Oni pre svega moraju da pokušaju da ostvare svoja prava u redovno pravnom postupku, on nije narodni advokat u klasičnom smislu te reči, ali sigurno da neće krajnje formalno raditi, niti će se zaklinjati iza propisa", objašnjava Janković.

Za izbor Šabića i Jankovića glasali su poslanici vladajuće koalicije, dok su protiv bili predstavnici Srpske radikalne stranke i Liberalno-demokratske partije.

Skupština je juče usvojila i izmene više poreskih zakona - o porezu na imovinu, porezu na dodatu vrednost, o akcizama, o carinskoj tarifi i o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: