Problemi sa svedocima optužbe

Veće koje sudi Ramušu Haradinaju u Hagu ima problema sa svedocima optužbe.

Izvor: SENSE

Petak, 29.06.2007.

17:55

Default images

Posle Šefćeta Kabašija, koji je došao u Hag, ali odbio da svedoči na suđenju bivšim zapovednicima OVK Ramušu Haradinaju, Idrizu Baljaju i Lahiju Brahimaju, ove sedmice se, uprkos obavezujućem nalogu sudskog veća, u sudnici nisu pojavila još tri svedoka optužbe.

Pretresno veće sudije Orija saopštilo je da se radi o osobama koje su na popisu svedoka tužilaštva zavedene pod projevima 10, 30 i 48. To nije prvi problem koji optužba ima sa svojim svedocima.

Bivši zapovednici OVK, takozvani insajderi, uglavnom se odriču prethodnih izjava koje su dali istražiteljima tužilaštva i potvrđuju navode odbrana trojice svojih bivših saboraca.

Početkom juna je Šefćet Kabaši, bivši vojnik OVK, položio zakletvu, a zatim odbio da odgovara na pitanja tužioca, da bi, kada ga je veće optužilo za nepoštovanje suda, pobegao iz Holandije i od tada mu se gubi svaki trag.

O ozbiljnosti problema sa svedocima na tom suđenju svedoči i činjenica da se ta tema nedavno našla i na dnevnom redu visokih međunarodnih foruma.

Prvo je na zasedanju Saveta bezbednosti UN 18. juna ove godine ruski ambasador Vitalij Čurkin izrazio "ozbiljnu zabrinutost" zbog "zastrašivanja svedoka" na suđenju bivšim komandantima OVK i pogibije jednog od ključnih svedoka optužbe u "navodnom nesrećnom slučaju."

Zatim su ove sedmice, u Komitetu za spoljne poslove Evropskog parlamenta pojedini evropski poslanici ukazali na pritisak kojem su izloženi svedoci na Kosovu.

I glavna tužiteljka Karla del Ponte, pred istim forumom, požalila se da čak i kosovska policija ponekad učestvuje u zastrašivanju svedoka, koji zbog straha ne žele više da dolaze u Hag.

Sledeće nedelje na suđenju Haradinaju, Baljaju i Brahimaju svedočiće beogradski patolozi Dušan Dunjić i Branimir Aleksandrić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: