Otkup vojnog roka za dijasporu

Novim predlogom zakona o vojsci i odbrani predviđeno je uvođenje otkupa vojnog roka za vojne obveznike koji žive u inostranstvu.

Izvor: Beta

Petak, 29.06.2007.

19:13

Default images

Državni sekretar u ministarstvu odbrane Zoran Jeftić izjavio je na skupu "Vidovdanski dani dijaspore" da će predlog zakona biti gotov u julu i da bi pred Skupštinom Srbije mogao da se nađe u oktobru ove godine.

Jeftić je istakao da će profesionalizacija vojske biti završena do 2010. godine i da se sledećih godina očekuje "lagano smanjenje pozivanja regruta".

On je naveo da se u inostranstvu nalazi skoro 44 hiljade regruta, od kojih je za 15 hiljada odobren privremni boravak u inostranstvu.

Zamenica načelnika Uprave za upravne poslove u MUP-u Srbije Zorica Kasalica Lončar rekla je da deca rođena u inostranstvu mogu da traže državljanstvo Srbije po poreklu i dodala da deca iz brakova gde je jedan supružnik stranac mogu to pravo da ostvare do 23. godine.

Ona je kazala da su u toku pripreme da se započne izdavanje novih ličnih dokumenata.

Zamenik direktora Direkcije za konzularne poslove u MIP-u Miroslav Prcović rekao je na skupu da iznos za konzularne poslove koji plaćaju građani mora da bude značajno smanjen, istakavši kao primer da je preskupo da izdavanje pasoša u inostranstvu košta 200 evra.

On je dodao i da konzularni predstavnici moraju da budu 24 sata dnevno dostupni za naše građane kojima je potrebna pomoć.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: